Indlæg: 14

Oprettet af | Oprettet: 10-04-2012, 09:38

Hvordan får jeg min hund til at tage på?

Kære hundefolk.

Jeg har en welsh corgi cardigan hanhund på 12 måneder. Vi var 2. påskedag til udstilling, og her var det tydeligt at har var undervægtig i forhold til sine 6 kuldsøskende der også var med. Vi fik dog også en påtale af dommeren (gult bånd, dvs. "good") pga. hans undervægt. Alle andre træk fik har smaddergod feedback på.

Han vejer 13 kg, men burde veje 15 kg. Vores problem er, at han ikke gider spise. Jeg har altid været vant til hunde, der kastede sig over maden, og sådan har han aldrig været. Vi har prøvet en masse forskelligt foder og lige pt er vi på wolfblut, hvor der er mulighed for 9 forskellige smage. Jeg er så blevet gjort opmærksom på at nogen af varianterne kun har 9 % råfedt, mens andre har 15-18 %.

Burde man skifte til et foder der har mere råfedt? Fx Acana Sport and Agility, der har 24 %. Han får 2-2,5 times motion om dagen, hvor han mere eller mindre tonser rundt løs og leger tit med andre hunde, dvs han forbrænder en masse energi. Vi fik at vide af opdrættere på udstillingen at det var ALT for meget i forhold til en hund på 12 mdr. der er i vækstperioden.

Hvad mener I om det? Jeg er jo ikke så glad for at skære vores daglige lange skovtur væk og så skifte den ud med 1/2 time i snor på vej :(.

Nå, men mit spørgsmål er så generelt: Hvad skal jeg gøre for at få ham op i vægt? Skal vi skifte til foder med mere fedt, komme alt muligt fedt mad i hans nuværende (og evt fremtidige) foder, som fx leverpostej, rå bacontern, spæk, kød mv.? Skære ned på motion eller en kombi?

Jeg har altid været modstander af at blande alt muligt menneskemad (såsom leverpostej) i maden, da de dels risikerer at blive kræsne (vil ikke spise med mindre det er blandet i) og dels er det vel dårligt for deres pels mv. Omvendt vil han jo ikke spise sin tørfoder nu, så hvis det er det eneste der får ham til at spise må det vel være således.

Skriv et svar til indlægget10-04-2012, 12:06

Hej.

jeg har også det problem med min Jr. massere af krudt, og ikke så meget appetit.
har forsøgt med flere forskelige foder typer, og der er stor forskel, og nogle af dem som her inde
er "de gode", er bare ikke gode for ham. han skal ha ret store mængder.

Et alternativ, til de lange gå ture, kunne være at ta dem hveranden dag, også laver en masse lydna og søg, de andra dage.
personligt vil jeg heller ikke undvære de lange gå ture.

jeg ville nok finde en foder type, han kan lide, og som han optager godt, også ta den der fra. det er det jeg selv har gjort. jeg er nemlig ikke villig til at ofre mine gå ture.:);

Håber der kommer flere og bedre råd, he he

10-04-2012, 14:32

Hej Julie.

Du er godtnok meget aktiv med din hund. Også da den var hvalp, og i voksealderen forstår jeg.

Det har nok været for meget, når både dommer og opdrættere har bemærket det.
Men bagklog kan man jo altid være, og det kan du ikke lave om på. Kun fremover, tænk på det.

Når du er så aktiv, og din hund, som nu er udvokset, er undervægtig, kan det nok hjælpe at du går over til at fodre med tørkost til speciel egnet til aktive og arbejdene hunde.
Hvis han ikke er så vild med tørkost, kan det evt. hjælpe at blande det med samme slags våd kost på dåse. Du kan også tilsætte kosten olie, altså den sunde umættede, man også kan købe til hunde.

Jeg synes bestemt ikke du skal fodre med menneskemad som leverpostej, bacontern, råt kød, spæk m.m. Det er jo direkte usundt.

10-04-2012, 15:32

Jeg har det så'n : hellere til den tynde end til den tykke side - men når energi/forbrændingen er ekstrem høj, ville jeg også vælge en fodertype til højaktive hunde, jeg ville så ikke være så bange for at gi' en lille klat leverpostej af og til, hvis det kunne hjælpe til at få foderet "igennem systemet" - ellers er der, som Aase foreslår, vådfoder til supplement, som gerne er et hit - at bløde tørfoderet op, kan også hjælpe på at foderet bli'r mere attraktivt, velduftende og lettere glider ned hos en småtspisende hund...

10-04-2012, 15:33

Ja jeg ved det er usundt, men det var det opdrætterne foreslog. Men jeg sys også selv det er lidt klammo at komme i hans mad. Råt kød er selvfølgelig okay, da det også er det man giver når man barfer. Men råt kød vil jo ikke nødvendigvis få ham til at tage på, for det får ham jo ikke til at kunne lide sin tørkost bedre.

Opdrætterne og dommeren sagde til mig og en anden fra kuldet der havde samme "problem" at det var vigtigt at han tog på inden for de næste to måneder, da han endnu er i vækstperioden, men kun et par måneder endnu. Han er endnu ikke udvokset, men udvikler sig det næste års tid, men fordi han er for tynd nu skal det gå lidt hurtigt så det ikke bliver permanent. Corgier (og specielt for lavstammede racer) er længe om at "sætte sig".

Problemet med at skifte foder er at jeg er bange for at han IGEN tænker adr når han har smagt det nogle gange. Det er bare kanonstressende :(! Vi kommer Lakseolie i hans mad hver dag, men det hjælper stadig ikke noget :(. Selv hans pels skælder lidt igen, selvom olien fjernede det i starten (for 9 mdr siden og frem til nu).

Det lyder som en god ide med at finde noget ordentligt vådkost, der kan blandes i. Kender du nogle gode mærker? Meget af det man kan købe er temmelig klamt nemlig.

10-04-2012, 16:11

Julie - vi skrev åbenbart på samme tid :) Vil mene du skal skifte foder for at få hunden i huld - at han skæller kan være grundet lidt stress (og for lidt energikost trods olien), så din opdrætter har ret i, der skal noget ekstra til.

Mener der også er kvalitets vådfodre, men synes ikke det er særlig vigtig nu, om vådfoderet "er det rigtige mærke", det vigtigste er at hunden spiser i forhold til sit energiforbrug, og vådfoderet er jo kun som appetitvækker og supplement...

10-04-2012, 19:04

Vådfoder er da en god idé som tilskud til Agility Sport & Agility :-);
Ziwipeak laver også vådfoder - det kan du købe i maxizoo :-)

10-04-2012, 19:05

Det har jeg også kigget på... jeg tror jeg prøver det :). Tak for rådet.

Hvor meget skal man røre i tørkosten? Så vidt jeg kan læse mig til at det lavet til at hunden kun behøver det, men jeg vil gerne blande det i foderet.

10-04-2012, 19:12

Jeg ville nok give halv ration af tørfoder og halv ration af vådfoder, men i jeres situation gælder det vel bare om at give ham så meget han overhoved kan spise?

Vådfoderet behøver i jo først når han (måske) begynder at synes at tørfoderet er kedeligt, så der skal vel kun lige det til der er nødvendigt for at få ham til at spise sin foder?

:o)

11-04-2012, 08:32

Når jeg anbefalede at blande lidt vådfoder i tørkosten, der også tilsættes lidt lunkent vand, så det tilsammen bliver en portion grød, så var det fordi det så for hunden lugter mere tillokkende at spise. Og da det jo ikke for ham gælder om at afmåle portionerne, tværtimod kan han roligt spise alt han vil, så er det ikke svært at fodre ham sådan.

Men lav ikke for store portioner af gangen, det skal jo spises op, eller kasseres. Så hellere fodre 3-4 x dgl. Stiller man rester på køl, forsvinder den "lækre" lugt, og så er det også for koldt og ikke så tillokkende, for en kræsen hund.

11-04-2012, 20:14

jeg vil ikke anbefale dig at skifte så meget på foderet. men jeg vil anbefale dig at give hunden råt kød (barf) så får den alt det den behøver

11-04-2012, 20:15

jeg vil ikke anbefale dig at skifte så meget på foderet. men jeg vil anbefale dig at give hunden råt kød (barf) så får den alt det den behøver

12-04-2012, 08:07

min tøs havde samme problem.
jeg foder med tørkost blandet med vådkost og raps olie, flere gange om ugen får hun rå ben eller klumper af rå kød og nogle dage får hun lige den der delle der var i overskud fra aftensmaden, og jeg må sige at comboen af tør-vådkost og olie har gjort vidundre for hende, både vægt mæssigt men også for pelsen (hun døjede med meget tør skæl pga dårlig kost fra tidligere ejer)