Indlæg: 18

Oprettet af | Oprettet: 10-10-2011, 17:41

Hvalpehold og alder ?

Godaften.

Jeg synes det var ret svært at finde en passende overskift.

Jeg vil høre jeg leder lig pt. efter hvalpehold til mig og Sille, en Coton på 8 uger d.9/10-2011.
Jeg har bare svært ved at vælge hvor, jeg har fået tilbudt plads flere steder. Det sted der geografisk passer os bedst er DcH næsten lidt bag os, men der er først start i Januar . Er det for sent for hende ?

Ellers har vi mulighed for plads på hold, hvor vi skal køre i bus en time næsten, eller finde nogle at gøre med først. Det er godtnok ved DKK.

Jeg vil bare gerne at hun får mest ud af det ! Jeg tænker også nu det er her i vinter halvåret at det blive koldt for sådan et lille nummer, så tænkte det villle være rart for hende bare at komme hjem.
Mhv. Thilde

Skriv et svar til indlægget



10-10-2011, 20:37

Jeg har altid gået på Beagleklubbens hvalpehold, i DKK regi med de 3 hvalpe, jeg har haft. Og det har været et af mine krav i købekontrakten, at mine hvalpekøbere også deltog på et hvalpehold i DKK regi, helst i Beagleklubben, hvor vi har nogle fremragende instruktører. Og med i købet af hvalpen, fik hvalpekøberne også et års medlemskab i Beagleklubben.
Det ved jeg alle var glade for. Hvalpen fik et socialt behov dækket, sammen med de andre hvalpe, og ejerne lærte meget om, hvordan man tackler en Beagle, ved samvær med andre ejere, havde de mulighed for at drøfte og løse problemer, fortælle om glæder og oplevelser, og ikke mindst finde ud af at andre hundeejere havde samme problemer som dem selv, og det styrker jo som bekendt selvtilliden.
Men for en hvalp på 8 uger er det for tidligt at starte på det. Der er en masse den lille hvalp skal lære som hund i en familie, for at de kan få et godt samliv, og så kan man godt selv starte med at lære den sit, dæk, apport og indkald. I hvert fald hvis man ikke er førstegangs hundeejer.
Hvalpen skal være mindst 4.mdr. og færdigvaccineret. Er der ikke lige et hold der starter når den har den alder, er det heller ikke for sent hvis den er 5-6 mdr.
Jeg mener at huske, at vi først begyndte på klasse 1.holdet, når hunden var 1.år. Men meget kan jo være ændret i årenes løb, nu bruger man også klikkemetoden, det har jeg ikke fuldt med i.
Længere nåede vi aldrig. Vi havde som hobby at dyrke hundeudstillinger både på DKK`s og Beagleudstillinger, rundt i Danmark, så jeg gik til ringtræning med hundene. Jeg trænede også børn, der juniorhandlede vores hunde. Og har opdrættet 3 kuld hvalpe. For Arne og mig har det været en dejlig fælles hobby, der har kostet dyrt, men givet mange gode oplevelser, gennem årene siden 1981, og været alle penge tid og kræfter værd.

10-10-2011, 20:41

Hvis træningsholdene ellers bliver drevet fornuftigt, har hvalpen godt af at komme ud mellem andre, men husk det altid er dig der har fat i den anden ende af snoren.
Når din lille hvalp kun er 8 uger, tager den ingen skade af at vente til januar, så er den mere klar til at klare er træningsforløb.
Der er nogen stæder hvor der er en slags legestuer for hvalpe, det kunne måske være en god ide, spørg din dyrlæge, det er som regel dem der driver disse legestuer.

11-10-2011, 05:44

Jeg gad virkelig godt at jeg havde min egen holdning til træning af og hunde opdragelse, ligesom dig. Men det kraver selvfølgelig at man er erfaret sig nogle erfaringer på området. Jeg prøver i den grad at danne min ingen holdning ved at læse en masser bøger af både Victoria Stilwell og Irene Jarnved, og igennem forskellige artikler og indlæg. Også prøver jeg at tage det bedste fra det jeg læser og bruger i praksis.

Men man er jo altid lidt i tvivl, og man vil jo bare så gerne gøre det bedste !!

Beaglepack 3 - jeg vil rigtig gerne høre lidt generelt om din holdning til træning ?
Også kunne jeg godt tænke mig at høre dig hvordan du vil træne og socialiserer hunde selv ?

Aase Hansen - vi har også igennem vores opdrætter af hende fået en medlemsskab i små selskabhunde. Jo, der er et der start i Januar, lige når hun er omkring de 4 måneder. Og det er pt. også det jeg hælder mest til at begynde på, da det geografisk passer bedste. Da det jo er i vinterhalv året, vil der jo være koldt og der er ikke langt hjem, tror hun fryser efter en time der ! Jeg vil også gerne gå på udstillinger, og vil derfor gerne gå til ringtræning med hende.

Mhv Thilde

11-10-2011, 05:47

Jeg gad virkelig godt at jeg havde min egen holdning til træning af og hunde opdragelse, ligesom dig. Men det kræver selvfølgelig at man har erfaret sig nogle erfaringer på området. Jeg prøver i den grad at danne min egen holdning ved at læse en masser bøger af både Victoria Stilwell og Irene Jarnved, og igennem forskellige artikler og indlæg. Også prøver jeg at tage det bedste fra det jeg læser og bruger i praksis.
Men jeg er tit lidt i tvivl, og man vil jo bare så gerne gøre det bedste !!

Beaglepack 3 – jeg vil rigtig gerne høre lidt generelt om din holdning til træning ?
Også kunne jeg godt tænke mig at høre dig hvordan du vil træne og socialiserer hunde selv ?

Aase Hansen – vi har også igennem vores opdrætter af hende fået en medlemsskab i små selskabhunde. Jo, der er et der starter i Januar, lige når hun er omkring de 4 måneder. Og det er pt. også det jeg hælder mest til at begynde på, da det geografisk passer bedste. Da det jo er i vinterhalv året, vil der jo være koldt og der er ikke langt hjem, tror hun fryser efter en time der ! Jeg vil også gerne gå på udstillinger, og vil derfor gerne gå til ringtræning med hende.

Mhv Thilde

11-10-2011, 07:20

Hej Thilde,

Min hund var også ca 5 mdr da han startede på valpekurs. tiden her hjemme brugte vi på at træne sit-dæk-indkaldning, at gå zig zag mellem mine ben, og altmuligt andet sjovt-jeg gik også spor med ham, og gør det stadig væk bare for sjov.

Hemligheden er at træning skal vare sjovt-det skal være-jubiii nu skal vi lege.

Så ta det stille og roligt, og find en beløning, som din hund synes er det bedste i verden.
Så det gør ingen ting, at din valp er 4 mdr når i starter, hvis bare du ser til, at i har en masse dejlig tid sammen nu.
din valp skal nu lære, at du passer på den, og at du er sjov at være sammen med, så at det er sjovt at høre efter hvad du siger.

Hvad vi lære vores hunde. er jo op til os selv, og hvad vi vil bruge det til, bare vi aktivier dem, og ser til at de for brugt deres næser, er det jo lige meget hvorfor. bare vi som et team har det sjovt.

Så tillykke med din valp, hun ser dejlig ud.

Og det er aldrig forsent, at begynde at træne, jeg har lært min den gamle på 10 år, rally øvelser, og det går fint, og er bare for sjovt, hjemme i haven,

11-10-2011, 08:26

Hej Thilde.
Vedrørende regler om og tilmelding til udstilling af din hvalp, som foregår i Danmark, kan du læse om på DKK`s hjemmeside, Med en DKK hund kan du udstille der, samt på din specialklubs udstillinger under DKK. Din opdrætter vil helt sikkert også gerne råde og hjælpe dig med det. Ligeledes fortælle, hvor du kan gå til ringtræning.
Forud kan du jo gå på en DKK-udstilling, uden hund, bare for at kigge på. Du vil få mest ud af at vælge en dag, hvor din race fremvises.

11-10-2011, 10:04

Hej Thilde

Som proffesionel hundeinstruktør, og hundeejer gennem 40 år, vil jeg da gerne give dig et par råd.
Dels vil jeg sige, at vi er gået helt væk fra det med at hvalpe skal være færdigvaccineret inden de starter til hundetræning, ( man er også gået væk fra at vaccinere hunde 1 gang årligt, ja sidespring ) jeg tror de fleste hundetræningspladser landet over tager imod hunde fra de er 8 uger gamle. Dermed ikke være sagt at man skal begynde den dag man får hvalpen hjem.
Men vær opmærksom på at socialiseringsfasen går frem til hundens 16. uge, så i tidsrummet 8-16 uge er det vigtig at i får nogle dejlige sociale oplevelser sammen.
På min træningsplads prioriterer jeg hundeleg meget højt, så hundene kan lære at omgåes andre hunde på en stille og kontrolleret måde. Vi gennemgår selvfølgelig også sit/dæk/indkald/gå pænt i snor, og ja det kan man sagtens lære sin hund derhjemme, men på en træningsplads får man udenomsforstyrrelserne foræret gratis, og dermed vænner man sin hund til have en god kontakt til sin ejer, også når der er andre hunde i nærheden. Jeg tror vi alle kender den der med at hunden kan det hele derhjemme, men når vi kommer ud mister vi totalt kontakten med vores hund.
Vær i øvrigt obs. på at de små racer ofte ses komme i løbetid allerede når de er 5-6 mdr. og dermed ikke er velkomne på holdene de fleste steder.
Sit og dæk kan din hund lære hele livet, så det behøver du ikke at tænke på lige nu, men find nogle legekammerater, så I kan socialiserer med andre søde hunde. Evt. kan i måske træne lidt sammen, det behøver jo ikke være mere end 5 min. ad gangen.
Og hvis du vælger januar holdet, så husk endelig at tage et tæppe med, din hund kan være på til sit/dæk træningen - en hund som din fryser hurtigt, og det betyder at træningen får en negativ virkning på din hund.

Mange hilsner fra
www.hundeoasen.dk
Tina

11-10-2011, 15:06

Hej.

Tror faktisk at vi her skal skelne imellem vel trænet hunde og vel balanceret hunde, det er jo ikke det samme.

En hund kan godt gå lydna på højt plan, også stadig være bange for at få klippet negle, møde andra hunde med mere.

Så¨igen for man se på hvad det er man vil med sin træning, vil man ha det som en del af sit hunde liv, er det jo fint. men tror man at man ved at gå kurs engang om ugen, får en vel balanceret hund,
skal man nok instille sig på mere.

Selv er jeg glad for de kurser jeg går med min JR, og var rigtig glad for det valpe kurs jeg gik med min gamle hund, som var min første hund, her lærte vi en masse lette søge øvelser, også sit dæk bliv og kom. Men bort set fra valpkurs, har hun ingen træning fået, hun er dog en dejlig familiehund, som kommer når vi kalder, går altid løs, og løber aldrig væk, sød og stabil, og kender sin plads i familien.
Min JR har dog meget energi og den bruge vi med glæde på agility og rally, og det er så en del
af vores hundeliv.
Men jeg er helt enig med beaglepack-man for ikke nødvendigvis en velopdragen hund fordi man
går til hundetræning, det er det daglige liv, der spiller ind på det punkt.


Det var så lidt udenfor overskriften-men jeg skulle lige ha det ud.

11-10-2011, 17:12

Okej, hvis "den der" er mit indlæg, så er det faktisk ment positivt i forhold til den måde DU har hunde hold på, jeg er helt sikkert enig i at træning IKKE er et nødvendig tiltag.
Men godt kan være positivt.

Derfor er der jo ingen skade sket, ved at vente med træning til valpen er 4-5 mdr, da det ikke er valp kurs der giver en vel balanceret hund. men som du skriver, hvordan vores hverdag med hunden ser ud.

Det var ment positivt.

11-10-2011, 19:03

Mange tak for alle jeres svar ! Jeg kan i hvert fald mærke at for mig er det vigtigste ved træning at have det sjovt og få en hund med selvtillid. Jeg vil bare så gerne have en harmonisk og glad hund.

Beaglepack 3 - Jeg har faktisk været inde nogle gange at læse på din side, kan jeg se. Og vil klart også lige smutte forbi den igen, og smuge kigge. Jeg synes virkelig du har mange konstruktive svar til folk, har læst flere af dine indlæg. Jeg tror også mine hunde skal have noget indlæring på basis af at hun skal kunne fungere i den almindelig hverdag og være en glad hund !

Aase Hansen - Min opdrætter er virkelig en god livlinie at have. Hun er super god til at vejlede og råde mig, omkring alt mellem himmel og jord ! Hun har virkelig været sådan en opdrætter jeg håber alle ville købe hvalpe af ! Men det tager også tid og researching at finde så god en opdrætter.

Tina - Det lyder virkelig som om du har fat i noget af det jeg leder efter ! Men synes det er svært liiige at finde rundt i, hvor og hvornår.

Mhv Thilde

12-10-2011, 08:22

Hej Thilde.

Det glæder mig du har en god opdrætter, du altid kan henvende dig til, med spørgsmål, og få hjælp af. Din opdrætter er den der kender racen og din hund allerbedst, så lyt til og brug de råd du får af hende.
På denne årstid begynder man vist ikke at gå til hvalpetræning eller hvalpeindlæring, hvis man hellere vil kalde et hvalpekursus det. Med mindre det foregår indendørs. Selv fik vi vores første hvalp Bonzo i oktober 1981, og startede først på hvalpedressur som det hed dengang, i marts året efter. Så han var 7-8 mdr. gammel. Dengang trænede man hundene i sit, dæk, indkald, og apport. Han kunne bedst lide frikvaterene, husker jeg, hvor han spænede rundt i leg med de andre hvalpe. Så han havde det rigtig sjovt, og vi lærte en masse, om det at have hund, både af instruktøren og i det sociale samvær med de andre hvalpeejere. Forud havde vi deltaget på en hvalpeudstilling, gåture og julestue i Beagleklubben. Det var også rigtig hyggeligt.
Så min erfaring som førstegangs hundeejer, er at man har meget ud af at gå til hvalpetræning og i det hele taget deltage i de hundeoplevelser der byder sig, i samvær med andre hundejere. F.eks har DKK også gåture du kan deltage i for alle racer, dog bør du vente med det til din hund er blevet ældre, eks. til foråret.
Da Bonzo var 5 år fik vores første "brugte" Beagle, Mille, 1.½ år gamle, som var opgivet af flere familier. Vi var hendes sidste forsøg i livet, og hun og Bonzo fik det dejligt sammen. Hun blev en pragtfuld hund, mor og mormor til mine hvalpe. Hun var utrolig lydig, kunne luftes uden snor, og opdrog Bonzo på sin hundemåde, så han blev blid som et "lam". Desværre mistede vi hende 7 år gammel grundet en dyrlæges fejldiagnose og operation. Dengang havde vi hendes hvalp Daisy på 2 år. Som senere blev mor til to kuld hvalpe. Vi beholdt igen een af dem Tæven Denise. Ind imellem overtog vi to Beagletæver på 7 og 9 år fra en kennel, samt købte tævehvalpen Columbine.
Jeg deltog fortsat som sagt på hvalpehold, også for at være solidarisk med mine hvalpekøbere, to af dem deltog på samme hold som mig. Hvilket var rigtig hyggeligt, og bevirkede vi fik et langt venskab, med dem og kunne følge vores hvalpe hele deres liv.
Men ellers har vi ikke gået megte op i dressur, kun Daisy fortsatte med sin far, og bestod klasse1. Vi har istedet dyrket udstilling på hobbyplan, og det vigtigste for os har været at arbejde hjemme på, at de udviklede sig til at blive velfungerende og glade familiehunde. Det lykkedes til alles tilfredshed, selv da vi i flere år havde 5 tæver samtidig.
Kun som "førstegangs" hundeejere havde vi problemer, som alle andre, så jeg vil klart råde familier til den første hund at gå til Hvalpetræning eller indlæring, kald det hvad i vil, for mig er det det samme. Mød andre hvalpeejere, det vil i få megen hjælp og støtte af. Og har i købt hvalp hos en god ansvarlig opdrætter, så brug også ham/hende. V.h Bellas mor

12-10-2011, 11:20

Hej Thilde,

Vi fik vores Nala sidst i november sidste år (hun er lige blevet 1 år).
Jeg havde lidt samme problem som dig: jeg ville gerne begynde på et træningshold, da jeg var førstegangshundeejer og derfor havde brug for inspiration.

Det var umuligt at opstøve et hold der begyndte i december i mit område og på tidspunkter jeg kunne. Jeg læste om mange træningsmuligheder, og faldt pladask for klikkertræning (som jeg også skrev i dit andet indlæg). I klikkertræning bruger man positiv indlæring og forstærker ønskede adfærd vha. en klikkelyd, der gør at hunden aldrig er i tvivl om præcis hvad den gør rigtigt - det sikre hurtig indlæring og øger deres egen opfindsomhed. Resultatet er en meget selvsikker hund der tør prøve nye ting af og som er meget arbejdsvillig! Klikkertræning er ikke besværlig som mange måske vil sige; klikkeren er en man finder frem for NU skal der trænes, og når først hunden har lært hvad det betyder, kan man slet ikke lade vær - der er julelys i øjnene på den!

Jeg begyndte på et hvalpehold da Nala var 4 mdr. gammel (og sneen var væk), men jeg brød mig ikke om at gå der - primært fordi de andre hunde var for unge i forhold til hende, og fordi vi var 14 på holdet (det synes jeg var alt for overvældende for hende!). Jeg stoppede dér og begyndte i stedet på et klikkertrænings-basiskursus for unghunde da Nala var 5,5 mdr. gammel. Jeg har på intet tidspunkt fortrudt at vi kom sent igang med hundetræningen!

I de første 4 mdr. hos os (de første 6 mdr af hendes liv), stod vi derfor selv helt alene med træningen. Jeg havde som nævnt besluttet mig for at bruge klikkertræning, og meldte mig derfor på et online kursus på canis.dk. Stor succes! Jeg har vha. det kursus og bogen "Klikkertræning for din hund", lært hende alle de ting man normalt lærer på et hvalpehold (+ lidt til). Det har fungeret rigtig fint for os :-);

Socialiseringen er meget vigtig for os, og jeg har da også fået en hund der kan med alle artsfæller, mennesker, katte osv. Vi har gået i hundeskove 1-2 gange om ugen siden hun var 3. mdr gammel (vi har mange gode omkring os - det første halve år holdt vi os dog til en for tryghedes skyld). Jeg bor i et rækkehusområde, hvor der er RIGTIG mange hunde - Her har hun fået mange venner og mange faste legekammerater vi mødes med næsten hver eftermiddag og leger med på fodboldbanen. Vi har selvfølgelig også flittigt besøgt venner og familie med hunde ..
Nala var (og er stadig) en meget "nuttet" hund i udseende, og det har derfor ikke været et problem at få hende socialiseret blandt mennesker - på alle gåture (stadig nu) har hun talt med mennesker. Hun er ikke et nussedyr, men hun elsker at hilse.
Vi bor tæt ved 4 børnehaver - hver morgen og hver eftermiddag har vi gået forbi med hende fra hun var 10 uger (først der vi begyndte at gå tur), og her har hun mødt og snakket med mange børn. For os var det meget vigtigt at hun kunne med disse.

.... Nala har derfor fået masser socialisering i de kritiske perioder (op til 16 uger) selvom vi ikke har gået på et hvalpehold.

Før Nala har jeg aldrig haft hund - min kæreste har hos begge sine forældre, men har ikke haft ansvaret for en. Vi besluttede os for hvordan vi ville have hund og fandt så nogle metoder vi synes passede ind i det billede. Begge hans forældre har opdraget deres lidt "gammeldags" og det vidste jeg bare at jeg IKKE ville. Jeg går meget ind for masser af ros, og det synes jeg klikkertræningen har givet mig mulighed for!
Beslut dig for en måde at gøre tingene på og hold dig til den - det er det vigtigste. Hunde kræver at man er konsekvent, både i metoder, forbud, tidspunkter mv.

Jeg synes det var en stor mundfuld at få hund, for ligesom dig vidste jeg heller ikke helt hvilken ben jeg skulle stå på til at starte med - jeg støttede mig meget til mit online kursus og troede på mine egne meninger. Det har bestemt givet pote, og Nala er nu en meget lydig, balanceret, socialiseret og glad hund :-);

Jeg er enig i at det vigtigste ved træning selvfølgelig er at få en hund der kan masse ind i hverdagen og det var da også de ting vi gjorde mest ud af det første års tid. Nu kan Nala alle ting vi har brug for i hverdagen "kom", "gå-ud-af-køkkenet"-kommandoen, "op-i-kurven", "Nej", "Slut", "Sit", "dæk", "bliv", "stå", "op" (i bilen fx.), "ind" (af døren), "ud" (af døren), "værsgo" (fx. at spise") og masser andre, uover selvfølgelig at lære hende vores rutiner, hvornår man sover, hvornår det er ok at være energisk og hvornår det ikke er, osv.
Først nu hvor Nala fungerer ubeklageligt har vi trænet Rally-O og er nu også begyndt til Agility - dette er fordi at hun er en meget arbejdsvillig hund og det behov vil vi selvfølgelig gerne opfylde for hende - begge ting har vi morede os meget med sammen og det giver os hver dag en bedre og bedre kontakt (selvom jeg nu ikke er utilfreds med den som den er allerede). For os er træning enorm vigtig i at holde Nala på et balanceret niveau - hun er en meget energisk hund der kræver aktivitet og mentaltræning. Træning er for os en sjov måde at vedligeholde vores tætte bånd og samtidig gøre hende træt :-);

Konklusionen fra mig må være: det gør ikke noget du ikke kommer på et hold nu (eller aldrig for den sags skyld), og det er fint at vente til februar - det stiller selvfølgelig krav til din træning/indlæring hjemme, men det ville det gøre alligevel - til hvalpetræning lærer man værktøjerne, men 1 time om ugen giver ikke en balanceret hund. Det er alle timerne hjemme der gør det! Socialiering er vigtigere end selve træningen - vælg et hold eller find nogle personer/steder nær dig hvor der kommer mange hunde dagligt så i kan møde dem.
Læs evt. nogle bøger om hundetræning og hundehold hvor du så vil kunne få nogle idéer - du kan låne mange på bibliotekerne (få inspiration her: http://www.gohund.dk/andet/litteratur.aspx). Irene Jarnved er en meget dygtig klikkerinstruktør og adfærdsbehandler - hende kan man lære meget af :-);

Stort tillykke med din dejlige Coton - det er nogle smukke og meget dygtige og lærenemme hunde. De holder dog ikke til at blive skældt ud så træning basteret på positiv indlæring er det eneste der dur med dem!

Vuf fra Line :-)

14-10-2011, 10:09

Det man laver på et hvalpehold handler i høj grad om indlæring af ganske almindelige ting. Det er mere motivation end egentlig træning. Kontaktøvelser, omgås andre hunde, gå pænt i snor, og meget mere. Jeg træner selv i DcH, og rigtig mange mennesker har stor glæde af at deltage i hvalpekurset. Hvis interessen opstår er der derefter en masse andre ting, man kan deltage i. Jeg selv og mine nu to hunde er glade for agility, ja jeg blev så bidt af det, at jeg nu er igang med at uddanne mig til træner.
Man skal selvfølgelig vælge efter egen interesse - nogen bliver så fascineret af alt det, man kan foretage sig med sin hund, at de jo havner helt oppe i eliten.
Grundlaget for al moderne hundetræning er selvfølgelig positiv forstærkning - det ligner absolut ikke den kæft-trit-og-retning træning man kørte for mange år siden.
En helt anden ting er, at du kommer i kontakt med mange erfarne hundefolk, som hellere end gerne giver råd og vejledning til de mange spørgsmål, der opstår - og skulle man være så uheldig at støde på adfærdsproblemer, ja så er der også hjælp at hente.
Da din hund endnu er så ung at du kan nå hvalpeholdet næste år kunne du jo prøve at gå en tur ud til din lokale DcH for at snakke med folk, se hvad de laver og få et indtryk af "ånden" derude.