Indlæg: 16

Oprettet af | Oprettet: 12-06-2011, 10:14

Sterilition - neutralisering

Jeg har en lille cavalier King Charles tæve på 7 måneder og jeg vil meget gerne have en mere. Skal jeg købe en hanhund eller en hunhund ? og hvis jeg køber en hanhund skal den så steriliseres eller skal hunhunden ? Kan 2 hunhunde enes ?
Mvh Bente

Skriv et svar til indlægget



12-06-2011, 10:52

Hej Bente.

Først ville jeg nok vente, til din hvalp nr 1 er lidt ældre, da der er meget arbejde i hvalpe.

Hvis jeg var dig ville jeg købe en han hund, har hørt fra flere at 2 tæve, ikke er godt, men kender selvfølge også nogen , hvor det funkere fint.
Selv har jeg en han og en hun, planlægger selv ny hvalp til foråret 2012, og det blir en han mere.
Neutrlisering, er der altid mange meniger om. min er, at skal de ikke indgå i avl, er det lettest at de er neutraliseret. dels for at undgå sygdommer, men også for at det blir et behov, om formering som ikke blir dækket.

Hvis du bare vil ha den ene neutraliseret, er det nemmest at det er hanhunden, da indgrebet her, ikke er så stort

Men igen er det et holdnings spørgsmål.

12-06-2011, 18:44

Det er rigtig, det er billigst at lade hanhunden kastrere, men jeg ville alligevel vælge at lade tæven sterilisere, da hun så også beskyttes bedst muligt mod løbetidsbøvl, og sygdomme i mælkekirtler og underliv.
Uanset du vælger en han eller en tæve som hund nr. 2, så vent til din hund er mindst 2 år gammel.

13-06-2011, 10:08

Jeg vil tænke mig rigtig godt om inden jeg netraliserer en Cavalier, for pelsen kan forandre sig fuldstændig. Se billedet af en striliseret tæve.

13-06-2011, 12:47

Har du overvejet en ældre kastreret hanhund. Hvis ellers det er en nogenlunde velopdragen hund, så vil den lille jo lære en masse gode ting af den store.

Både på cavalierklubbens hjemmeside og på nettet iøvrig er der jo af og til ældre hunde til omplacering. Ved ikke om det SKAL være en cavalier, ellers er der jo mange andre muligheder.....

Vi har set hvor megen glæde vores gl. hanhund og vores lille tævehvalp har haft af hinanden, det var helt utroligt, der er så mange ting hun har luret ham af, selvfølgelig både gode og dårlige ;o);

Vi har for ganske nyligt mistet ham, og har mod al fornuft fået os en hvalp mere, en han - det kræver arbejde kan jeg love, men ok det er også en spændende udfordring, hvis man har mod på det. Vi er "gamle i gårde" i hundeverdenen og har samtidig tiden til det, men man skal overveje det nøje, hvis man vil have to hvalpe/unghunde samtidig.

Men en gang at have haft to hunde samtidig, ja så har man altid to hunde samtidig - det ER det bedste!!!

13-06-2011, 12:55

Ikke fordi jeg vil gå ind i han eller hunhund, men har hørt, at hvis man neutraliserer en hunhund og får dyrlægen til at lade den ene æggestok blive siddende, så ændres pelsen ikke.. Nogle der ved noget om det? Som jeg ku forstå fjerner langt de fleste dyrlæger begge æggestokke, så det er noget man selv skal gøre opmærksom på..

13-06-2011, 15:11

Årsagen til at jeg vil have en hunhund er, at jeg syntes de er betydelig lettere. Den hunhund jeg har nu er den første, har ellers kun haft hanhunde. Jeg har bare aldrig haft nemmere hund, og vil derfor gerne have 2 hunhunde. Jeg tror, jeg er kommet frem til, at jeg køber en hunhund mere og det selvom min nuværende kun er 8 måneder. Jeg vil ikke sterliserer eller neutralisere, hvad så ellers forskellen er, men såfremt det viser sig de ikke kan enes, må den ene jo neutraliseres. Så jeg vil gerne høre nogen som har gode erfaringer med at have hunde som ikke er længere fra hinanden i alder. MVH Bente

13-06-2011, 17:24

når det gælder cavalier, er de meget nemme at have flere af sammen.

jeg har en kast, han på 2,5 år. en tæve på 2 år og en tæve på 1 år.
der er absolut ingen problemer, det er tydeligt at det er tæven på to som bestemmer, og det retter de andre sig ind efter. der er da en gang i mellem en lille kamp om kødben eller andet, men aldrig noget blodigt eller vildt.'

jeg har kun gode erfaringer med at der er kort tid mellem mine, de elsker hinanden putter og leger rigtig meget, og har kun glæde af hinanden.

du skal bare sørge for at det ikke er to "alfa-tæver" du har dig.

cavalier er meget glade for at være sammen med andre af sammen race,

vi mødes en gang om måneden med andre cavalier, hvor vi nogen gange er op mod 20-25 hunde. og der er ALDRIG problemer, selv om der er hanner og tæver i alle aldre blandet sammen.

men var det ikke din tæve der er nervøs? for så skal du passe meget på med at den ikke påvirker en evt ny hvalp. så ender du med to usikre hunde. og de små lærer meget af den større..

13-06-2011, 20:00

Hej Bente.

Først og fremmest ville jeg vente med at anskaffe mig hund nr. 2, til hund nr. 1 er udvokset og voksen.. typisk er den ved at være voksen nok, når den er 2 år gammel. Den skal derudover også være "velfungerende", og I skal have en god kommunikation.
Nu er din hund stadig kun en stor baby, men fungerer hun bedst med hun eller hanhunde?
Min egen tæve fungerer klart bedst med hanhunde, hvilket hun har gjort hele livet. Derfor skal min hund nr. 2 være en hanhund. Det vil hun få mest ud af. Men mange har 2 hunde af samme køn. Det er individuelt.
Hvis du allerede NU ved, at du aldrig vil have hvalpe på din tæve, så synes jeg du skal sterilisere hende. Ikke pga. et evt. indkøb af hanhund, men for din tæves sundheds skyld. Der er meget for og imod sterilisering, men jeg har endnu ikke mødt én eneste dyrlæge, som har været uenig i, at det klart er det sundeste/bedste for en tæve - hvis og så frem i fald hun IKKE skal have hvalpe.
Sterilisering formindsker risikoen for falsk drægtighed og forskellige slags kræft, markant.

Hvis du ikke ved om du vil have hvalpe en dag, så skal du naturligvis ikke sterilisere din tæve. Det kan godt lade sig gøre, at have både "intakt" hun og hanhund i samme husstand. Men de to skal naturligvis holdes adskilt i løbetidsperioden. I den tid af perioden, hvor hunhunden ikke er højløbsk, kan de to godt være i samme rum/luftes sammen, under opsyn. Men når hun er højløbsk, så skal de naturligvis holdes 120% adskilt. I mine øjne vil det næsten tangere til tortur, at have en hanhund og en løbsk tæve i samme husstand. Men der er nogen mennesker, som ikke har et problem med det.

Det mindste indgreb er klart en kastraton. Når hanhunden kastreres, er det kun testiklerne der fjernes, og de sidder "uden på" kroppen. Når en tæve steriliseres, så fjernes det hele. Livmoder, osv. og det er faktisk et forholdsvis stort indgreb.
Så ser du sådan på det - synes jeg klart du skal lade en evt. hanhund kastrere, i stedet for at lade hunhunden sterilisere. Selvfølgelig ved mindre du IKKE ønsker hvalpe.

14-06-2011, 08:08

Hej Michelle - Tak for svaret - jeg vil sige at min hund kun er nervøs for andre større hunde - har hvalpeadfærd, altså slikker i munden og ligger lidt på knæ, men prøver at få de andre hunde til at lege. Hun vil ikke tale med fremmede mennesker, springer væk, når de forsøger at kærtegne hende. Overfor os i familien er der slet ikke nogen problemer. Der er hun kælen og legesyg.

Hej Kathrine - tak for dit svar - men tror ikke jeg vil vente til min hund er 2 år.

14-06-2011, 09:51

Hej,

Bare lige for at få det på rene: Sterailisering er en neutraliseringsform. Neuralisering dækker over både kastration og sterailisering (og jeg vil tro at P-sprøjte også kan gå ind under denne). Kastration kan kun foregå på han-dyr, og på samme måde kan en sterailisering kun foregå på et hun-dyr. Neutralisering er bare et ord der dækker over begge. Der er altså ikke "forskel".

Som Katrine siger, har det klare fordele at strailiserer sin tæve hvis man ikke vil have hvalpe. Fx er sandsynligheden for mælkekirtlekræft for en ikke sterailiseret tæve ca. 25% og kun 1-8% for en der er (alt efter hvor tidligt det sker).
Hvis du vil have en han og hun sammen, men ikke vil sterailiserer, kan du også give din hunhund en P-sprøjte (en behandling hun skal have hver 5 mdr.). Den beskytter ikke mod kræft - men din hund vil ikke komme i løbetid og vil derfor ikke kunne blive drægtig. Den vil sagens kunne få hvalpe, hvis du bare stopper behandlingen.
Du kan læse mere om både P-sprøjte og Sterailisering her: http://www.netdyredoktor.dk/sw16140.asp

Jeg vil også gerne slå et slag for at vente til din hund er min. 1½-2 år. Der er helt klare fordele ved det:
- Rangordnen er klar
- Den "gamle" hund kan hjælpe med opdragelsen
- Der bliver ikke (lige så mange) vilde lege i stuen der kan ødelægge din nye hunds hofter mv.
- Du skal ikke opdrage begge hunde samtidig
- Din gamle hund ender ikke med at blive en ballademager (de kan godt finde på at glemme alt hvad de har lært, når den lille-ny for lov til det hele);
- Den nye overtager ikke dårlige vaner fra den gamle, da den er blevet "voksen" og forhåbentlig helt velrettet dér.
... Men det er selvfølgelig meget forskelligt fra hund til hund.
Jeg vil også gerne have en nr. 2, men jeg venter!

Held og lykke med det.
Vuf fra Line

26-07-2011, 18:12

Vi har både en han og en tæve cavalier, og der er kun 9 måneder mellem dem. De går så fint i spænd sammen, og når hun er i løbetid går de hver for sig, og det har indtil videre ikke været noget problem overhovedet.

27-07-2011, 13:06

Jeg har aldrig personlig steriliseret en tæve uden der var medisinske grunde såsom tilbagevendende livmorsbetændelse.
Pelsen bliver grov og der kommer mere af den, ellers syntes jeg ikke der var nogen forandring, men det var en ældre hund på 9 år, jeg ved ikke om det er anderledes hvis det er ung hund.
Jeg har både hanner og tæver sammen, og det er ikke noget problem. Jeg giver tæverne klofyl når de kommer i løbetid, det tar den værste lugt, så hannerne ikke bliver helt ude af sig selv.
Så lukke jeg dem hver for sig, når tæverne er højløbske.

27-07-2011, 15:04

Ikke alle tæver får ændringer i udseendet, efter en sterilisation. Min egen Lili bliver altid rost for sin flotte, bløde pels, hun har ikke taget på, eller noget.
Men hun blev også steriliseret inden første løbetid, så det kan muligvis have noget at sige. Jeg har ikke ét sekund fortrudt, at hun blev steriliseret. Hun er den skønneste hund, hun er velfungerende og det har været den helt rigtige beslutning.

Skal man have to intakte hunde, og af hvert sit køn, så bør man give tæven noget til at tage det værste af lugten. Ellers er det nu altså synd for den stakkels hanhund.

28-07-2011, 06:26

Hej,

Min gamle tæve blev steriliseret, efter første løbe tid, og hun har ikke ændret pels eller adfærd, har kun positivt at sige om det,-det samme gælder for min han hund som blev da han var 6 mdr.