Hvalp-ustabil mave

Skriv til Skriv til dyrlægen v/Jan Birch


Beskrivelse

Hej????


Jeg har en engelsk bulldog hvalp på 16 uger. Han har siden jeg fik ham været igennem et langt og hårdt forløb med dårlig mave. Da jeg hentede ham var han efter få dage tæt på indlæggelse pga. dehydrering, hvor han havde tynd, slimet, og blodig afføring op til 30 gange dagligt. Da jeg hentede ham hos avler havde han haft dårlig mave i nogle uger, sammen med de fleste andre hvalpe fra kuldet. De var 6 i alt, og 4 var ramt.
Det viste sig efter jeg havde haft ham i 6 uger, og fik lavet test at, han var smittet med Giardia. Han har nu været igennem 2 x panicur Kure, med 14 dages mellemrum som anvist. I den mellemliggende periode har han været på skånekost fra ID, men er stille og roligt kørt over på hans normale kost fra Arion. Det i sig selv har været en lang proces med 20 g optrapning hver dag for at gøre det skånsomt mod hans mave. Hans mave er stadig ikke stabil, men den reagere sådan at han den første del af dagen har okay afføring som er normalt og håndterbart. Op af dagen bliver den grødet, for så at få en lidt fastere form (dog ikke som på starten af dagen) når vi når til aften. Hans afføring om aftenen består af nogle meget tynde “pølser” hvor de først på dagen er helt normal i str. dog stadig håndterbare så de kan samles op.
Han får en gang daglig pulver med mælkesyrebakterier for at støtte maven i den proces den er igang med. Han får ingen godbidder da jeg har erfaret at alle godbidder sætter hans mave helt ud af kurs, selv dem til allergiske hunde som skulle være særligt skånsomme.
Hans mave har reageret rigtig godt på ID hvis fiberindhold er noget højere end alm. foder. Derfor har jeg nu valgt at forsøge med noget nyt foder med næsten samme fiberindhold nemlig 7 %. Dog er proteinindholdet højere end i ID (29 %). Igen med meget skånsom overgang.
Hans afføring er gennemgående lysebrun, men bliver som sagt mere grødet op af dagen. Der er hvide prikker i afføringen, men det er ikke orm, det ligner mere små riskorn, hvilket der også er i Arion large breed, kylling og ris. Han er vaccineret, og har fået ormekur.
Hjemmet har fået damprens og alle hans ting er skoldet og vasket. Han har også fået bad i specialshampoo til hvalpe med klorhexidin. Derudover blev han under hele Giardia behandlingen tørret med vådservietter med klorhexidin i, når han har lavet stort.
Han har afføring 4-6 gange dagligt, og får mad 3 gange dagligt. Han tager stødt på med et lille kg om ugen, ca 100 g om dagen nogle gange mere.
Han er glad, leger og laver hvalpeunoder og er ikke på den måde mærket.
Hans appetit er rigtig fin og han drikker som han skal.

Kan du give gode råd og vejledning ift. om jeg gør det rigtige?
Og et evt bud på, hvad der er galt?


Skal lige tilføjes at jeg har brugt den brune diapaste, som jeg dog holder igen med nu for at se om der er virkning af det nye foder som stadig er under indkøring.

03-04-2020

Svar

Spørgsmål ikke besvaret endnu