Indlæg: 10

Oprettet af | Oprettet: 27-02-2015, 14:51

Familie søger gode råd

Vi har en dejlig golden retriever på ca. 1 år. Vi er en familie med 4 børn. 6, 8, 9 og 14 år. Ludvig er en dejlig kærlig hund, der elsker børn og leg, men han er også en rolig hund der tilpasser sig omgivelserne. Han ændrer desværre fuldstændig karakter når han er ALENE med vores teenage datter. Hun er meget glad for hunden, men inden for de sidste 4 mdr. er det blevet et sandt helvede når hun kommer hjem til ham, eller de er alene hjemme. Når vi ikke er tilstede "angriber" han hende, bider i hendes tøj og barikerer hun sig på værelset går han igang med at ødelægge lejligheden. Der er INTET når han er alene hjemme uden vores datter, alene hjemme med de små børn, eller når min kæreste og jeg er tilstede så er han den roligste og sødeste hund. Vi har i vores optik efterhånden forsøgt det hele, forsøgt anderkendende at give godbidder ved god opførsel, vores datter har ændret sig og forsøger at hilse på ham men efterfølgende vende ham ryggen når han udviser uønsket adfærd. Ingen høje toner fra hende og ikke for meget leg.
Er der nogen der har oplevet noget tilsvarende og kommet godt igennem det, eller måske andre, med et godt kendskab til god opdragelse, kan hjælpe os ud af denne situation som på ingen måde er holdbar.
Kh
Kasper

Skriv et svar til indlægget28-02-2015, 10:05

Det er selvsagt ikke en holdbar situation, men et stort problem, der skal løses, hvis i skal beholde jeres hund.
For mig at se er i nødt til at kontakte en adfærdsbehandler, der skal komme hjem og "opleve" problemet mellem jeres datter og hund.
I har sikkert tænkt tilbage på, om der var en negativ "hændelse" mellem datteren og hunden for ca.4.mdr siden, den kan huske og derfor reagerer så voldsomt på.
Om hun da er begyndt at ryge, det er der nogle hunde der reagerer negativt overfor, på grund af lugten, eller fordi de er kommet for tæt på en tændt cigaret ved kontakt eller i leg.
Hundens voldsomme adfærd, som du beskriver, siger mig i hvert fald, at den af en eller flere grunde, ikke bryder sig om datteren er i hjemmet. Hun må da også både være meget ked af det, og bange for hunden.
Jeg håber meget i ved hjælp af en adfærdsbehandler får styr på problemet, ellers kan i jo ikke beholde hunden.

28-02-2015, 10:16

Nogle ting i selv kan gøre, hvis jeres datter går 100% ind for det:

Tilmelde hende og hunden til at gå sammen til dressur. Enten på et klubhold for racen, eller DKK.

Lade hende stå for al fodring, del det dgl. måltid i 3 morgen, eftermiddag og aften.

Lad hende lufte hunden alene i snor, og godbidder i lommen, 1 x dgl. eks. når hun kommer hjem fra skole.

3 forslag, der plejer at give et godt forhold mellem hund og ejer.

28-02-2015, 11:15

Jeres hund er i en fase på vej fra hvalp til voksen, en periode der kan være vild og hvor hunden ikke vil høre, og jeres datters usikkerhed på hvordan hun skal tackle situationen får det til at eskalere.
Jeg tror ikke 14-årige ryger nu om dage, men måske er hun begyndt at menstruere og derfor har/har haft en "fremmed" lugt, der kan ha' udløst overkådhed hos hunden.
Men tror mere hunden bare er vild og glad, fordi hun er den første der kommer hjem, eller bare er den der er der, når resten af familien er væk.

Til gengæld er jeg meget enig i Aases sidste indlæg med de 3 forslag - og den rolige omgang med hunden som jeres datter er påbegyndt, skal fortsætte. Ellers vil jeg også mene en fornuftig adfærdsbehandler som kunne vise jer og jeres datter, hvordan I kan løse/ændre adfærden vil være vigtig, hvis I fortsat skal beholde den...

28-02-2015, 11:50

Tusind tak for jeres råd. Menstration tjeck, han går også helt "bananas" hvis han finder hendes undertøj.
Jeg er også helt klart af den overbevisning at vi skal have flyttet hendes rolle ift. hunden. Hun har hest som hun ser hver dag så det er en udfordring med gåturen og hundens aftensmåltid.
Hvis der er nogen der har gode erfaringer med en adfærdsbehandler i kbh området må i gerne sige til, ellers må vi gøre et forsøg.

Ja det er hårdt for vores datter og hun har i forvejen rigeligt at se til som teenager.
Hunden er meget beskyttende overfor de små, måske han er for højt i hearakiet? - og han føler sig udfordret af vores store datter?. Har man selv en opgave ved evt. at køre en hårdere tone, sørge for han kommer op i sin kurv når han har upassende adfærd overfor hende?. Jeg har sågar tænkt om man kunne "overraske" hunden midt i hans upassende adfærd overfor vores datter og så den vej igennem medvirke til bedre adfærd.
Ved nærmere eftertanke kan duftene helt sikkert have en betydning da adfærden også er set når hun har veninder med hjem. - man tænker vel ikke han bør kastreres?

Som sagt den dejligste hund og min kone og jeg adlyder han helt tilfredsstillende taget hans alder i betragtning. Håber virkelig tiden er med os...

28-02-2015, 13:29

Nej, nej, nej - glem alt om hieraki og dominans - det foregår kun hunde imellem - ikke hund og mennesker.

I skal ikke ha' en hårdere tone, men selvfølgelig skal i stoppe den voldsomme adfærd i opdager ved et NEJ, og tilbyde hunden noget andet sjovt at lave.

Kastraktion har ingen effekt - det som hunden foreta'r har ikke noget med "oversexethed" at gøre, det er mere en forvirring om evt. lugte, og det at jeres datter ikke ved hvad hun skal gøre.

Der er jo Annette Röpke, Liselotte Christensen og Irene Jarnved som de mest kendte, men prøv at google...

28-02-2015, 15:33

Ja man kan godt blive i tvivl, om man selv har været med til at skabe situationen, og at man kan arbejde den tilbage igen. Jeg synes vi er meget klar i at belønne god adfærd og sige nej til dårlig, men vi ønsker ingen straf eller fysisk indgreb i vores opdragelse, men når man så står her i denne problemstilling og føler lidt afmagt så strejfer det da en om man bør gøre tingene på en anden måde...

28-02-2015, 15:35

Jeg er helt enig med Tina, lugt eller dufte, hvis man hellere vil kalde den slags det, kan påvirke hundes reaktioner og adfærd.
Jeg tænkte på cigaretter, fordi jeg har oplevet mine hunde tog afstand fra folk, der var storrygere eller lugtede af øl.
Men klart en pige på kun 14 ryger sjældent, men hun kan have været sammen med venner der ryger. Og så hænger duften jo i tøjet. Blod, parfume og hest, er også lugte hunde reagerer overfor.

Jeg husker da jeg for mange år siden blev opereret for cancer, og hver dag efter operationen tog hjem fra hospitalet for at passe mine dengang 5 hunde om dagen. Stadig med dræn påsat kroppen. De 2 hvalpe, som plejede at ligge ved mig i sofaen om aftenen, hvor jeg samtidig med vi så TV, kiggede tænder, ører, og poter på dem, for at tilvænne dem berøring, veg væk fra mig.
Det var helt klart lugten fra blod og væske i drænene, de ikke kunne lide.

Om jeres hund overbeskytter de yngre børn, læg også mærke til om det sker, når storesøster passer og leger med dem. Selvom den stadig er meget ung, har den nok bemærket de er under den i rangorden og skal beskyttes.
Men storesøster, skal hunden lære at acceptere som de voksne, og det kan kun ske ved hun samarbejder med den, eks. ved træning m.v. som nævnt i mit indlæg nr. 2.

Og så skal i lige have styr på evt. lugte. Ved gode råd, tid, og tålmodighed, i samarbejde med en adfærdsbehandler skal det nok lykkes.

28-02-2015, 16:20

Ja vi må klø på og finde den rette balance. Tak for jeres råd Tina og Aase :-)

28-02-2015, 18:14

Hmm jeg tror så i modsætning til Tina og Aase at det ikke handler om lugt - men snarere forventninger om at der skal være gang i den.
Hvis jeres hund er alene xx antal timer og jeres datter kommer hjem som den første - så trænger han jo selvfølgelig til at nogen tager sig af ham - lufter ham og aktiverer ham. Lige nu er han på stadiet mellem unghund og voksen - så der skal selvfølgelig ske noget.
Når så jeres datter "flygter" ind på sit værelse gør hun afstanden værre og så "ødelægger" han ting for at få opmærksomhed.
Jeg tror det handler om opmærksomhed og en unghund der skal havde brugt sine kræfter så han bliver mentalt rolig igen.
En god luftetur eller anden hjerne gymnastik vil løse en del af problemet.

Hvis I syntes at være på bar bund kan en hunde psykolog være løsningen til de rette redskaber.

Grunden til at jeg tænker sådan er at jeg selv har været i samme situation da jeg var i nogenlunde samme alder - kom hjem til en hund der havde været alene nogle timer - ville gerne have ro og gøre ting for mig selv - hvilket fik hunden til at reagere "voldsomt". Løsningen her lå i at jeg som det første tog vores hund og gik en tur med hende - ½ time var faktisk nok - så var der efterfølgende mere ro bagefter.
Jeg ved ikke om det er løsningen - men det er i hver fald sådan vi løste det dengang og dengang fandtes der ikke adfærds eller hunde psykologer

28-02-2015, 18:56

Jeg skriver nu også i mit første indlæg, det nok også handler om, den store datter kommer først hjem og hunden bli'r kåd over det.

Af Kaspers efterfølgende svar læser jeg, at det ikke er et emne, at datteren ta'r sig så meget af hunden, fordi hun har andet at gå op i, men du har da ret i, at en "simpel" løsning kunne være en gåtur, (og anden beskæftigelse med hunden, som Aase foreslog).

Og nej, I vores første hundetid var der ikke adfærdsbehandlere, men jeg tror familien hér ville ha' gavn af, nogen fysisk viste hele familien, hvordan de kan "håndtere" hunden, så alle kan være der (hvad du jo også er inde på) - jeg tænker som dig, at hunden mangler aktivitet i forhold til alder, og at den ikke helt får sine behov dækket, derfor "det vilde", destruktioner og "overfald".