Indlæg: 0

Oprettet af | Oprettet: 04-09-2012, 20:03

Hunde søges til forsknings projekt på Universiteshospitalet

Hunde der søges til deltagelse i projektet er hunde af begge køn og alle racer som er over 8 år og mistænkt for at lide af "demens" (aldersbetinget kognitiv dysfunktion). Symptomer på dette kan for eksempel være ændret søvnmønster (hunden er fx. vågen om natten), rastløshed, desorientering, urenlighed, nedsat social interaktion eller umotiveret angst.

Demens er en langsomt fremadskridende sygdom, der ses hos ældre hunde, typisk over 8 år. Sygdommen påvirker hovedsaligt hundens adfærd, således at den får svært ved at huske og tilegne sig ny viden. Desuden kan hunden have svært ved at orientere sig og dens aktivtetsmønster kan ændre sig.
Man kender endnu ikke den præcise årsag til demens, men det ser ud til at der sker flere forskellige unormale reaktioner i hjernen som fører til de symptomer som ses hos de ramte hunde. I litteraturen er det beskrevet hvordan hundens demens på mange områder ligner demens af Alzheimer's typen hos mennesker, både hvad angår sygdomsudviklingen og symptomer.
I dette forskningsprojekt vil hunde som viser tegn på demens, få taget ekstra blodprøver for at identificere eventuel tilstedeværelse af specifikke sygdomsmarkører.

Formålet med projektet er at hjælpe hunde med demens til at få en værdig alderdom. Desuden kan projektet være medvirkende til at øge vores forståelse af demens hos såvel hunden som hos mennesket. Projektet skal danne grundlag for bedre muligheder for tidlig diagnosticering af sygdommen, hvilket er af stor vigtighed i forhold til at kunne udvikle en mere effektiv og måske også præventiv behandling.

Deltagelse i projektet er gratis og inkluderer en sundhedsundersøgelse samt fuld blodprofil. Alle undersøgelser foregår på Universitetshospitalet for Familiedyr, Dyrlægevej 16, 1870 Frb.C.

Projekt ansvarlig: dyrlæge og PhD-studerende Trine Schütt

Kontakt information: mail: trs@sund.ku.dk eller pr telefon: 35 33 29 14.

Skriv et svar til indlægget