Indlæg: 7

Oprettet af | Oprettet: 15-04-2012, 19:42

Alene hjemme træning.?

Hejsa! :)

Vi er så heldige at have fået den skønneste lille cocker spaniel hvalp!

Vi har haft hende i lidt over 2 uger, (hun er 11 uger nu) og vi begyndte at træning alene hjemme efter ca. 1 uge.. Først havde jeg læst at man skal starte med at være væk et par sek. og så sætte det op med 5-10 sek pr. gang.. Men da vi var til hvalpetræning sagde vore lærer at vi skal starte med 5 min. og så sætte det op med 5 min pr. gang.
Så her i fredags var hun alene i 10 min hvor hun gav noget lyd fra sig det første minuts tid.. Og i dag var hun alene i 15 min. men under hele tiden gav hun lyd fra sig med ca. 30 sek. mellemrum, mit spørgsmål er så; når man træner alene hjemme er det så okay at hun giver noget lyd? Hun havde ikke noget at ødelægge noget og heller ikke tisse på gulvet.. Er det så okay at gå fra hvalpen selvom hun piver og gøer?

Noget andet jeg tænker på, er når jeg er ude at gå små ture med hende er jeg nervøs for at møde løse hunde,.. Da hun havde været her i 5 dage mødte hun en løs rimlig stor hund som var rigtig sød og det gik godt, men den store hun kom desværre til at træde på hende, så hun blev bange, mig og ejeren prøvet at gøre mødet godt igen, men det var svært... Så da vi var til hvalpetræning første gang, var jeg nervøs for at hun skulle "overfaldes" igen og var nervøs.. jeg ved at min nervøsitet overføres til min hvalp, men det sidder fast i mig :/
Har i nogle råd til hvordan jeg kommer af med min nervøsitet?

Mvh. Nina. førstegangs ejeren af verdens skønneste hund :)

Skriv et svar til indlægget16-04-2012, 09:10

Jeg synes du skal fortsætte med hvalpetræningen, når I er så heldige at være kommet på et hold (jeg har altid fundet det givende at træne sammen med andre), men som der er skrevet, er det også vigtigt at tro på egne evner og vælge ud i det man ser/hører - sig til næste træning, hvad I har været ude for - er træneren fornuftig vil I blive vejledt i forhold til det.

Men de 5/10 min. har nok været lige i overkanten for jeres hvalp, - den bør ikke pive/gø når den bli'r ladt alene, det skal være trygt for hvalpen, at være hjemme selv, så derfor gå tilbage inden den er begyndt at pive (når I øver).
Det kan være gavnligt at begrænse området den er i, evt. ved et bur (som så også kræver noget tilvænning) - det det handler om, er at få nogle faste rutiner, som hunden lærer at blive tryg ved...

16-04-2012, 09:50

Tillykke med din lille hvalp.
Jeg synes ikke det er for tidligt med gåtur og hvalpetræning. Jeg tror en hund har brug for så hurtigt som muligt at møde så meget som muligt. Det betyder selvfølgelig ikke at den skal presses ud i noget den ikke bryder sig om. Observer hvordan den ser ud. Virker den bange så træk dig lidt væk og brug masser er af ros når den slapper lidt mere af igen. Når du på forhånd ved at det her er noget der skræmmer den så bliv i en afstand hvor den er tryg og ros den for at være rolig. Så kan du nærme dig lidt mere efterfølgende.

Det er rigtig vigtigt at du selv er rolig når I møder noget din hvalp synes er lidt skræmmende. Så viser du den at det har du helt styr på og så vil den også synes det er ok. Lad være med at ynke og trøste den hvis den viser usikkerhed. Så giver du den jo bare ret i at det er farligt.

Jeg har selv haft min hvalp med ud i hundepark og ladet den møde alle slags hunde helt fra start. I starten var hun forsigtig, men ret hurtigt opdagede hun at hunde og mennesker i regelen er positivt.
Jeg synes du skal spørge ejeren til de hunde du møder om de er ok med hvalpe. Det er bare for at undgå særlige tilfælde af dårligt socialiserede hunde. De allerfleste hunde ville aldrig gøre en hvalp noget...de ved jo at det er en baby og bærer over med "dårlig opførsel". De kan godt sætte den på plads hvis den er for fræk, men det er jo også vigtig lærdom for din hvalp der skal lære hundesprog. Du skal tænke at hunde er sociale og godmodige væsener og virkelig skal være pressede før de angriber.....og det vil en normal hund ikke være af en lille hvalp.

Hvis du selv er usikker kan du jo vælge at trække hen mod de hunde der ikke ser så store og skræmmende ud ( i din optik). Du skal bare tænke på at størrelsen i virkeligheden ikke er det der betyder noget. Jeg har generelt haft den omvendte oplevelse hvor toleransen har været langt større hos de store hunde overfor en lille hoppende og bidende hvalp end de små.....måske fordi min hvalp er meget stor (riesenschnauzer) og derfor virker truende for de små hunde.
Hvis din hund virker utryg overfor en anden (venlig) hund så kan du med fordel tale roligt og opmundrende til den og rose den for at vise rolig adfærd. Det kan også være en god ide at give den godbidder så du får afledt dens opmærksomhed lidt fra "det farlige" Hvis den får lidt tid til at opdage at den anden ikke er farlig vil den formentlig selv vælge at gå tættere på og så kan du rose den for det.

Du må have held og lykke med din hvalp.

16-04-2012, 10:47

Tak for jeres gode svar!

Vi har kun været til hvalpetræning en gang og der er alt 6 gange.. Vi fortsætter med at gå på holdet, da vi ikke kender så mange andre hunde hun kan mødes med..
Hvad er jeres holdning til at mødes med andre voksne hunde, når hvalpen ikke er færdig vaccineret? Jeg har læst at der kan være risiko for at den voksne hund kan overføre sygdomme? Men har også læst at dette ikke er sandt?
Det skal lige siges at når jeg går tur med hende, er det mellem 5-10 (undtagen når vi er til hvalpetræning en gang om ugen som er 1 time - derefter er hun så også helt færdig :)

Hun elsker at møde fremmed mennesker, men jeg har undgået at vi skal møde andre hunde på gå turen, vi kender en rigtig sød hund som vi kan mødes med, skal jeg vente lidt endnu med at lade dem mødes? - i forhold til at hun ikke er færdig vaccineret og i forhold til at hun kun er 11 uger?

Mht. til alene hjemme, vil jeg gå tilbage i træningen og starte med 5 min. og når det går godt sætter jeg det om med måske 2-3 min. ad gangen? Bare så længe at hun kan være alene uden at pive. Når hun er alene hjemme er hun i stuen og vores lille køkken. Så hun har plads nok et sted hvor hun er tryg.

Jeg vil prøve at gå tur og når vi en dag ser hun anden hund kan vi prøve at gå bag den, med en pæn afstand så vi kan se hunden an. Kunne det være en ide?

Igen tusind tak for jeres svar! :)
Mvh. Nina

16-04-2012, 11:39

Hej Nina.
Jeg valgte at lade min hvalp møde andre hunde fra start før hun var færdigvaccineret da jeg for synes at fordelen ved en velsocialiseret hund er større end den lille risiko der er for smitte. Det er mit indtryk at stort set alle hundeejere sørger for vaccination af sine hunde hvorfor risikoen for at møde en hund der ikke er vaccineret, at denne er smittet og at den smitter din hund er meget lille.

Jeg synes du skal spørge næste gang du møder en person med venligt udseende hund om de må hilse. Du kan give din egen lang snor så hun ikke behøver at komme tættere på end hun er tryg ved og samtidig selv gå hen og klappe og snakke venligt til den anden hund så tror jeg hun selv vil nærme sig stille og roligt...så længe du ikke selv er bange;);

Mht alene hjemme har vi selv brugt at vores hvalp har været afgrænset fra os bag et børnegitter, hvor nogen gange kan se os og som regel altid høre os. For hende var der derfra ikke nogen stor overgang til at være helt alene da hun jo ved at vi nogen gange er uden for rækkevidde, men altid kommer igen. Det kan også være sundt for hende at hun har noget helt rolig hviletid. Du kan jo starte med at "forlade" hende bag gitteret og så foretage dig andre gøremål mens hun kan se dig for derefter at forsøge at gå uden for synsvidde for at se hvordan hun tager det. Hvis hun klarer det nogle min så gå tilbage uden at lave noget stor nummer ud af det. Hvis hun piver så gå tilbage så snart hun holder en pause (belønnes for ikke at pive) og så prøv med lidt kortere tid næste gang.
Igen held og lykke
Mvh Hanne

Mvh Hanne

16-04-2012, 13:26

Jeg fik hvalp i oktober 2011. Vi gik også straks i gang med alene hjemme træningen. Du skal dog være opmærksom på, at hvis den begynder at pibe og "græde" så er det fordi den ikke har tillid til at du kommer tilbage (bange for at være blevet forladt af flokken). Så må du tage den med ro. Jeg gik ind og ud af døren, raslede med nøgler, sko af og på etc. med jævne mellemrum således at han ikke blev utryg når jeg gjorde disse ting når jeg reelt skulle gå. En mæt hund er forresten også en mere rolig hund, så giv evt. din hvalp 1/3 af sin mad inden den skal være alene, så falder den hurtigere til ro.

Jeg fulgte modellen der hed - 5 sek. 20 sek. 1 min. 5 min. 7 min. 10 min. 15 min. 20 min. 30 min. 45 min. 1 time. 1½ time.

altså, når der var stilhed hele vejen igennem 1 min, så næste gang 5 min. etc. hvis der blev givet lyd, startede jeg forfra.

Min hvalp kan være alene 6-7 timer nu uden problemer, men det krævede mange gange ud og sidde i opgangen på trappen og lytte om han sagde noget de første 14 dage :);

Derudover kan det være en ide at give din hvalp et tyggeben eller et legetøj den kan fokusere lidt på mens du er væk.

Det skal nok lykkedes for jer :);

Mvh.

16-04-2012, 13:44

Jeg ville sætte et børnegitter op ind til stuen, hvis det er muligt, og så lade hende være alene hjemme i køkkenet, især hvis hun også sover der om natten, og så har sin hundeseng, vand, papkasse med legetøj evt. en tisseavis der. Tænd en radio, så der ikke er altfor stille.

Tit er det sådan at hvalpen i starten ikke laver ulykker ved at være alene i stuen, men når så den bliver lidt ældre, går det udover ting og møbler. Og så skal man til at indskrænke dens opholdsplads, og det giver problemer.
Nogengange ender hvalpen så på badeværelset bag lukket dør, og det er det værste "fængsel" man kan byde en hund. Fordi den der ikke kan lave ulykker.

11 uger gammel, og allerede begyndt på hvalpetræning, synes jeg er lige tidlig nok, der er jo mange indtryk hun skal kapere, så 16 uger gammel var nok mere passende, men det er jo ikke altid det lige passer med det hold man starter på.
Ellers synes jeg klart at det er godt du vil gå til hvalpetræning, og social samvær både for hvalpen og din egen skyld. Især da du er førstegangs hundeejer.

Lad hende hilse på hunde du kender, og på hunde folk siger er "hvalpevenlige". Ikke løse hunde. Den ejer burde tage sin hund i snor, det plejer man, når man møder andre med deres hunde i snor. Synd din hvalp skulle opleve at trædes på.
Hvis du får besøg af en normal velfungerende voksen hund, og den i leg med din hvalp, siger fra ved en advarsel på "hundesprog" evt. et lille nap, så er det ingen skade til, det lærer din hvalp "god hundeadfærd" af. På samme måde som den blev opdraget af sin egen hundemor hos opdrætter.

Herfra ønskes du held og lykke som hundeejer mange år fremover.