Hej Mikala.
Du spørger "hvordan du sætter dig i respekt". Du fortæller dit temperament nogengange løber af med dig, når Karla gør dig vred. Jeg er sikker på du ikke afstraffer hende, men evt. råber lidt højt efter hende. I vrede skaber du i hvertfald ikke respekt, tværtimod forvirrer du hende og risikerer hun bliver angst, eller aggressiv som voksen hund.
"Opdragelse" = "oplæring" til at i sammen får et godt familieliv, skal ske i tryghed, roligt men bestemt, med få krav der altid overholdes, om du så skal gentage dig selv 100 gange, på hundsk, eks. ved stop, nej, eller dit kropssprog,før Karla har forstået dig. Nu ved jeg ikke helt, hvad det er, der får dig op i "det røde felt", men mange uønskede situationer kan forebygges. F.eks. hvis hun bider i sko, så sæt dem op, hvor hun ikke kan nå dem. Lad ikke mad stå fremme uden opsyn, og aldrig nær kanten af borde. Lær børnene at tøj og legetøj ikke skal ligge og flyde på gulvet. Karla behøver heller ikke adgang til alle rum i jeres hus. Så luk døre indtil rum i ikke opholder jer i. F.eks børneværelser når børnene er i skole eller institution. Til stuen hvis du/i ikke selv er der. Hvis hun går i møbler, og I ikke vil tillade det, så tager du hende let i halsbåndet fører hende ned, og siger samtidig ned.
Problemerne om aktivitet, hvordan og hvorlænge, det spørger du også om. Karla skal ikke aktiveres voldsomt, i træk-bidelege, heller ikke ret længe af gangen, ved samme opgave, det lærer i sikkert til hvalpetræning. Hun kan også aktivere sig selv, ved at du hver dag, lægger mere nyt paplegetøj i legekassen, med og uden godbidder.
En anden "aktivitet" der er vigtig at vænne Karla til er berøring. Karla skal have efterset pelsen, for flåter, og lopper. Vænnes til at blive friseret, kigges i ører, poter, og tænder. Evt. klippet negle. Det er ikke alle hunde, der selv slider deres negle. Hvis du har tid og kræfter, så tag Karla op på et bord, hver dag, ellers 2-3 gange ugl. og øv nogle af disse ting, ikke nødvendigvis alt hver gang. Det må ikke udvikle sig til en kamp, hav tålmodighed. Al indlæring og tilvænning tager tid.
Man kan læse meget om hundeopdragelse i bøger, men skkal også tro på egne ideer og hvad man selv ønsker for sit hunde-familieliv. Vores hunde har altid fået mad før os, og vi gik ikke op i hvem, der gik først ud ad gadedøren. I regnvejr var det i hvert fald os, så blev de hellere hjemme. Men jeg lærte dem, at de aldrig måtte gå ud af gadedøren uden snor på. Hvorimod der var fri adgang ud af havedøren, uden snor på til hundegården og den indhegnede baghave.
Det var vigtig for os da vores hus ligger 5 meter fra vej, og med uindhegnet forhave.
Hundene lærte det som hvalpe, ved at de omgående blev ført ind, bare de overtrådte dørtrinet ud til det fri ved gadedøren, uden snor på. En god ting, når vi tog avis eller post ind, og når der kom folk til huset.
Vi der skriver vores "råd" herinde på forummet, er ikke bedre mennesker, men hundefolk, med årelang erfaring, vi gerne giver fra os, for at hjælpe eks. dig. Vi husker nemlig også godt, hvor svært det var at være førstegangs hundeejere. Selv var jeg godt hjulpet ved at deltage i hvalpetræning i Beagleregi, og få råd af erfarne Beagleejere og opdrættere i klubben, da vi fik vores første Beaglehvalp. Og så var det skønt at høre de andre hvalpeejere også havde deres "problemer", det styrker som bekendt ens selvtillid. Så fortvivl ikke Mikala. Nyd Karla, og alle de gode oplevelser og fremskridt hun gør, ved det i lærer hende, i en tryg, rolig og regelmæssig hverdag.