Sådan gør du hvalpens dyrlægebesøg sjove…

Det er en rigtig god idé, at hvalpen helt fra starten synes om at komme til dyrlægen, og at det vedligeholdes resten af hundens liv.


Vi kan desværre ikke undgå, at det nogen gange vil gøre ondt, eller være ubehageligt. Men jo flere positive oplevelser der er bygget på, jo mere er der at give af, i forhold til de dårligere.

Så start med at udvælge dig en dyrlæge du har tillid til, gerne en som vil give sig tiden til at du kommer forbi, og er indstillet på vigtigheden af den slags træning.

Så inden hvalpen overhovedet skal vaccineres, vil det være godt at komme forbi dyrlægen, blot for at hilse på, og evt. få en guf eller lov til at lege noget sjovt.

Hav fokus på at det ikke er alle andre hunde, som nødvendigvis synes at din hvalp er skøn, og at der kan sidde hunde i venteværelset som har ondt, og derfor kan reagere udfarende, hvis en hvalp kommer for tæt på.
Selvom ejeren forsikrer at hunden er venlig, og glad for hvalpe, vil jeg anbefale der ikke er kontakt. Netop fordi situationen i venteværelset kan være forbundet med smerte, forhøjet stressniveau m.m., kan reaktionen være anderledes end den plejer.
Så undlad at have det sociale fokus, men koncentrer dig udelukkende om at gøre indgangen og synet samt duften af dyrlægen til noget positivt.

En anden god ting ved den indlæring er, at hvalpen ikke vænnes til at skulle snakke med alle som sidder og venter. Det kan være svært for andre, at lade en hvalp være, men der sker som oftest det når hvalpen bliver til hund, så er der ikke den samme interesse. Og det kan blive en belastning med 40 kg. hund, som rigtig gerne vil hilse på alle der sidder ned og venter… uanset om det er hos dyrlægen eller andre steder…

Hvis hvalpen er lidt usikker, kan det være en fordel at have en ældre hund, som den har tillid til med hos dyrlægen. Forudsat at den ældre har det ok med dyrlæger naturligvis.
Naturligt vil hvalpen kigge på hvad den ældre gør, og i de fleste tilfælde efterligne – så den ældre skal udvælges med omhu.

Har man i forvejen selv en ældre hund, skal de overvejelser også med inden hvalpen skal til dyrlægen. Hvis ens ældre hund klarer det fint, er det en fordel at være med. Men hvis ikke, så tag hvalpen af sted alene. Under alle omstændigheder skal hvalpen også af sted alene, men det behøver ikke være fra starten.

Lav et kort besøg, hvor hvalpen bare får lov at snuse rundt, også gerne til dyrlægen og evt. veterinærsygeplejerske. Lad den snuse og evt. komme op på bordet, få en belønning, og så er det afgang igen.
Kom gerne forbi dyrlægen med jævne mellemrum, bare for at få en guf, og evt. blive vejet. Hvalpen behøver ikke at snakke med dyrlægen hver gang, men blot nogle af gangene.

Når tiden så er kommet til der skal ske noget, vaccination eller andet, skal det også være positivt. Sørg for at have god tid, så der er ro på både dig og hvalpen.
Afledning i form af legetøj eller noget spiseligt, kan være en fordel, mens dyrlægen stikker. Lav gerne lidt efterfølgende også, så oplevelsen ikke bliver hængende. Det er dog de færreste der mærker hvad der sker, tit er det faktisk fordi der bliver holdt ekstra godt fast at hunden reagerer. Så jo mere afslappet det kan foregå des bedre.
Giv dig tid til at gå lidt rundt efterfølgende, enten inden døre hvis der er mulighed for det, eller udenfor lige i området.
Kom til dyrlægen kort tid efter, hvor der ikke skal ske noget, men hvor det blot er ren hygge.

Min egen dyrlæge har forskellige former for aktiveringsting stående i konsultationen, så hunden kan beskæftige sig med et brætspil (bl.a. Nina Ottoson ”brick”), mens man lige får en snak med dyrlægen, om hvad der skal ske, og dermed har brugt noget energi på det, samt fået en positiv oplevelse af at være der.

Det kan du naturligvis foreslå din dyrlæge, eller selv tage noget med som du ved hunden synes er sjovt at lave.

Selvom man kun regner med at skulle til dyrlægen en gang om året, til det årlige tjek samt vaccination, så er det vigtigt at disse positive oplevelser holdes ved lige. Der kan pludselig støde noget til, som gør at dyrlægen skal besøges, og med risiko for det vil gøre ondt.
Og jo mere der er ”sat ind på kontoen” af positive oplevelser, jo mindre sidder en negativ fast.
Sidst men ikke mindst, så er der forskellige forberedelser man også kan gøre hjemme. Væn hvalpen til at blive berørt, få kigget tænder, ører, poter m.m. Start med det er en fra familien som gør det, undgå at fastholde hvalpen, men gør det til en leg.
Efterhånden kan grebet blive lidt mere fast, dog uden at det er en fiksering.
Det samme kan gøres, når dyrlægen så besøges uden der skal ske andet. Det vil vænne hvalpen til berøringerne, således at det ikke er ALT som er nyt, når dyrlægen skal tjekke den igennem ved besøget.

I korte træk

- Find en god dyrlæge, som kan se fordelen i træningen

- Kom af sted med jævne mellemrum, medbringende gode guffer

- Sørg for besøgene bliver så positive som muligt

- Gør dem gerne korte

- Undgå den sociale kontakt i venteværelset

_Af Merethe Børgart Olesen – hundepoten.dk_


Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner