Redningshunde og deres fører

Vi ser disse hunde i arbejde når mennesker er i nød. Her kan du se hvad der kræves og hvordan hunden bliver en redningshund.


Redningshunden og deres fører bliver tilkaldt når det almindelige redningsmandskab i et katastroferamt område må opgive at finde overlevende. Det er nogle fantastisk dygtige og specialtrænede hunde, som ved hjælp af deres imponerende lugtesans, nu tager over og ved hjælp af deres næse finder frem til de ofre og overlevende der ligger begravet under mudder, jord eller murbrokker.
Vi har set hundene på arbejde når medierne har bragt reportager fra bla 11. september 2001 og Tsunamien i Thailand 2004

*De danske redningshunde.*
Er sammen med deres fører en del af det frivillige beredskab som Danmark har og er samlet under ”Redningsberedskabet”. Redningsberedskabet har underafdelinger i hele landet og det er her redningshundene og deres fører bruger utallige timer på enten at blive uddannet eller vedligeholde deres færdigheder ved træning, så de kan holde sig parate, når der bliver brug for dem.
Beredskabsstyrelsen har fastsat hundeuddannelsen som redningshund til at udgøre minimum 111 timer og samlet for fører og hund bruger de ca. 2 år på at uddanne sig, men igen er dette et minimum. Man har tre år til at bestå den krævende uddannelse.
Uddannelsen der jo er ulønnet og frivillig, foregår mange gange om aftenen og i weekenderne. I Danmark har vi ca. 100 aktive og indsatsklare redningshunde.

*Træning af humanitære brugshunde.*
Beredskabets frivillige redningshundekorps er brugshunde og dette er vigtigt at have sig for øje, før man begynder at uddanne sig. Træningen til redningshund adskiller sig fra almindelig hundetræning, da man her hele tiden skal have et praktisk anvendelsesaspekt som skal give en dybere mening der kan bruges, når det bliver alvor ved redningsaktionerne rundt omkring i verden.

Hunden skal kunne arbejde uden at lade sig forstyrre af larm, ild, røg og hvad der eller kan opstå i forbindelse med en naturkatastrofe. Den skal også kunne arbejde sammen, og side om side, med andre hundeenheder fra forskellige dele af verdenen.
Redningshunden skal kunne færdes i mørke, i dagslys, i alt slags vejr og i meget stressede miljøer hvor den skal lystre sin fører på afstand, mens han guider sin hund sikkert og trygt rundt i bygninger der kan styrte sammen hvert øjeblik der skal være.

*Uddannelses krav til hunden.*
Ønsker man at starte som USAR-tekniker/redningshund stilles der følgende krav.
Hunden skal bestå en optagelses prøve men….
• Alle hunderacer med en arbejdsgiver og med lyst til at bruge deres hundenæser kan bruges. Undtaget er dog miniature- og gigant hunderacer.
• Hunden må være mellem 1 og 4 år når uddannelsen starter.
• Den skal have en god kondition.
• Den må ikke være skudræd
• Og så skal den kunne gø på kommando, ved uddannelses start.

*Krav til hundeføreren.*
• Have en alder mellem 20 og 50 år.
• Være sund og rask både psykisk og fysisk.
• Være parat til at tage den nødvendige uddannelse og deltage i relevante trænings samlinger og øvelser.
• Skal kunne bære sin egen hund.
• Være parat til at tegne en kontrakt med Redningsberedskabet og stå til rådighed med henblik på at blive sendt ud i Danmark men også internationalt, altså hvor der måtte være behov for hjælp og med risiko for at sin miste hund og evt. eget liv.

For yderlig info
http://brs.dk/uddannelse/fr%C3%ADvilliguddannelse/frivilligeistaten/redningshund/Pages/default.aspx

Gipote Januar 2015

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner