Dins hunds kost er mere end blot mad - fordi

Din hund er, hvad den spiser


 Dette udsagn er ikke ment som en provokation, det er en konstatering af en kendsgerning. Denne kendsgerning har rod i at hundekroppen er ligeså fantastisk som den er “gammeldags”. Gammeldags i den forstand at det er kroppens fine biokemi, styret af de genetiske programmer, som hver eneste dag i hele hundens levetid sørger for at fordøje, nedbryde, forsvare, bygge op, og helbrede sig selv så hunden fysiologisk trives i det miljø den lever. For at kunne løse alle disse opgaver, skal kroppen have tilført “byggematerialer” og disse kommer fra det man fodrer sin hund med. Derfor er artskorrekt og afbalanceret ernæring nøglen til et langt og sundt hundeliv.


Man kan sige, at det er samspillet med den ernæring og det hundens krop kan gøre ved den, som spiller den allerstørste rolle når vi snakker livskvalitet og sundhed. Diverse genetiske disponereringer eller nedarvede svagheder giver i den forbindelse ekstra ernæringsmæssige udfordringer, at tage hensyn til så man på den måde “tilpasser miljøet” til de genetiske muligheder eller begrænsninger hunden er født med.

Alle hunde er forskellige ...eller?

Alle ved at hunden nedstammer fra ulven. Arkæologiske fund beviser, at ulven faktisk var det allerførste vilddyr, som mennesket tæmmede og udviklede relationer til. I de godt 100.000 år, der er gået siden den første ulv, levede sit liv ved menneskets side, har mennesket avlet/ selekteret forskellige egenskaber frem hos den moderne hunds stamfædre. De deraf følgende mange tamhunderacer blev resultatet af dette arbejde. På trods af hunderacernes meget store forskel i udseende er der den dag i dag ingen skarp genetisk grænse imellem hund og ulv, som også fortsat kan frembringe fælles leve- og forplantningsdygtigt afkom. Den genetiske forskel når man måler på det, der kaldes den effektive population (altså kun hunners mitokondrielle nedarvningsmønster) er blot 0,2% - en tommelfingerregel siger at afstande på 5% eller mere adskiller arter. Så indeni er din hund fysiologisk set en ulv…

Lad mig derfor lige vende tilbage til proteiner, som jeg omtalte i artiklen fra tidligere, hvor jeg ligeledes havde indføjet en figur som viste optageligheden af de forskellige proteinkilder. Proteiner består af lange kæder af det man kalder aminosyrer, og aminosyrer er de fundamentalt vigtigste “lego-klodser” kroppen skal bruge. Figuren i artiklen viste ikke, hvilke aminosyrer disse proteinkilder indeholder og mængder heraf. Selvom proteiner findes i al mad, med undtagelse af højt raffinerede produkter som rent sukker og rene fedtstoffer og nogle af de mest proteinrige vegetariske fødevarer f.eks. er bælgfrugter (bønner, linser, kikærter), nødder og kornprodukter, ligesom der også er protein i frugt og grøntsager. Så giver det ingen information til dig som hundeejer om at din hund får adgang til alle de forskellige aminosyrer, den har brug for i sin krop.

For her ligger humlen begravet…. de aminosyrer som kroppen selv kan lave kommer hunden jo aldrig til at mangle! Det er de aminosyrer, som kroppen ikke selv kan lave, altså de "essentielle aminosyrer", som egentlig er interessant når man skal vurdere om de proteinkilder der er i hundens foder dækker hundens behov. I naturen har hunden fri adgang til aminosyre-skatkammeret, i vores civiliserede verden besidder hundeejeren “nøglen” til køleskabet om man vil. Da hunden og ulvens biologi og fysiologi stort set er identisk, betyder det at man skal fodre sin hund som om den var en ulv… det betyder ikke nødvendigvis at den SKAL have råt kød! - det, der menes er at den skal have tilført essentielle aminosyrer via fodermidlerne i en form som den kan udnytte.

Det betyder derfor også at de aminosyrer, som ulven kun kan få fra byttedyr, bær, nødder osv. skal tilføres i samme form via foderet. Derfor er bær, bark, nødder, frugter og rødder helt igennem naturlige aminosyre kilder, ligesom de leverer andre vigtige byggesten som vitaminer, mineraler, essentielle sukkerarter oma. Ja essentielle sukkerarter er jo et helt kapitel for sig og måske får jeg en dag mulighed for at belyse dette emne.

Så nu hvor julen nærmer sig og julefrokosternes overflødighedshorn af næringsstoffer fylder vores “ernæringstanke” op, ville det måske være en lille “pakke-gave idé” til din hund derhjemme at berige dens kost med lidt protein-variation - så din hund kan blive hvad den spiser.

Så med disse sidste ord vil jeg ønske dig og din hund et langt, sundt og godt liv.

 

Af: Rebekka Gadeberg MSc, ejer og grundlægger af VetCur Biotec


 

 



"`img:212125:200`()":http://www.proftag.com
"Husk hundetegnet klik her":http://www.proftag.com

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner