Epay-allcc Mobilepay
Der er 250 annoncer og 99532 registrerede brugere

Avl af blandingshunde og hunde uden stamtavle.

110 indlæg
Anonymous
For mere end 7 år siden
Jeg vil bare høre jeres mening om blandingshunde og hunde udenstamtavle.

Jeg personligt er klart for stamtavler, blandingshunde har jeg det lidt mere ambivalent med. Dette er fordi jeg klart mener at man skal vide hvad ens hund indeholder, især hvis man ønsker at avle på den. Stamtavler hjælper jo en med at gennemskue fx. hvilke sygdomme ens hund er disponeret for.

Min hund fx. skal aldrig bruges i avlen, dels fordi han ingen papire har, selvom han er en ren amerikansk cocker spaniel og dels fordi jeg mener at der er hunde der er mere egnet end ham. Kort sagt.

Jeg mener også at man skal tænke sig virkelig grundigt om inde man vælger at lade sin tæve få hvalpe. Man synes jo selv at en egen hund er den smukkeste og mest fantastiske i verden, men man skal jo også tænke på de ufødte hvalpe. Hoftedyspalsi (staveplade) fx. er jo en ganske udbredt hoftelidelse og den er avelig og den kan springe ind til flere led over. Så ved man om ens tæve er bære af denne sygdom og hvordan hendes hoftestatus er? Det er ret nemt at finde ud af hvordan tævens hofter er, det kræver bare et røngtenbillede eller to.

Og så er der jo det med blandingshundene, et er helbredet og tempementet , et andet er om man kan komme af med hvalpende når de når de 8 uger. Små hunde er generalt nemmere at komme af med end store. Folk vil jo ofte heller have en lille fiks hund end et stort skrummel. Diverse intenater bugner jo også af store blandingshunde, “sjovt nok” er de fleste store hanhunde på mellem 1 og 2 år.
Små blandingshunde er også langt dyrere end store.

Nå, men det var min mening. Jeg håber det giver bare en smule mening.

Hov foresten, jeg håber ikke at jeg træder nogen over tæerne med mit indlæg for det er bestemt ikke hensigten.

Venlig Hilsen Anne-Julie

Hpim0081
For mere end 7 år siden
Hej Anne-Julie.
Jeg er ikke 100% enig med dig, men dog lidt hen ad vejen.Med hensyn til HD, er den eneste forskel, at du kan se, om forældredyrene er fotograferet i flere led tilbage. For en del år siden købte vi en newfoundlænder-han, og vi gennemgik hans stambog meget grundigt for HD. Vi købte hunden, og da han var 3 1/2 år blev han aflivet på grund af, en meget alvorlig HD, som gjorde ham helt invalideret! Så hjalp forældrenes fine tal ikke ret meget.
I dag har vi to d/s gårdhunde uden stambøger, den lille er kun 8 1/2 uge, men om vores voksne tæve siger dyrlægen, at den er så sund og rask, at det ikke er den, de skal tjene penge på.
Hilsen Lillian.
Anonymous
For mere end 7 år siden
Hej med jer.

Den her

Hpim0081
For mere end 7 år siden
Poul. Du læste vidst mit indlæg, som du ønskede det!! Det er IKKE en sammenligning mellem de to racer. Selv jeg, som ikke er opdrætter, kan se forskel.
Det var et svar, til det afsnit i indlægget omkring HD, bare for at fortælle, hvor meget (lidt) man kan vide sig sikker med en stambog.
Lillian
Anonymous
For mere end 7 år siden
Hej Lillian.

Ok ok – men du skriver at det med en stor tung hund med stambog gik galt (og det er jo altid sørgeligt), medens en lille let uden stambog var ok.
Jeg er da ikke i tvivl om at sansynligheden for at det går galt, er størst med den store tunge, uanset stambog.

Hvis man ser på min race over de 25 år jeg har været med, ja så er HD-statussen forbedret meget efter at avlsrestriktionerne blev strammet op. De avlsdyr (3 stk.) vi har er idag er rene A-hofter, hvilket næsten var en umulighed da vi startede.

Poul

Hpim0081
For mere end 7 år siden
Hej igen, Poul.
Jeg ved snart ikke hvad jeg skal skrive, men en ting er sikkert, vi to kan nemt blive enige om, at være uenige.
Det var stadig ikke en sammenligning, mellem hunde med eller uden stambog. Det er blot en konstatering af, at man kan være heldig/uheldig på begge områder.
hilsen Lillian
Anonymous
For mere end 7 år siden
Hej Lillian

Det er jo en relativ lille detalje at blive uenige om, i forhold til det egentlige spørgsmål. Så lad os bare sige at jeg misforstod dig – beklager.
Jeg venter stadig på at nogen vil give mig en god begrundelse for at avle uden stambog/blande racerne.

Her på siden så jeg en annonce for et kuld hvalpe uden stambog til 4500,. Iflg. annonceteksten havde begge forældre stambog.
Så nu melder spørgsmålet sig - er det fordi een eller begge forældre ikke er avlsgodkendt eller måske ikke kan blive det. For det kan altså ikke være prisen til registrering, når man tager den pris for hvalpene.
Og så er det jeg spørger mig selv – HVAD ER DEN EGENTLIGE GRUND TIL AT AVLE HVALPE UDEN STAMBOG. GIV MIG ET BUD !!!!!

Poul

Anonymous
For mere end 7 år siden
Hej gipote adm.

Skriver jeg noget jeg ikke må, siden teksten bliver overstreget ???

Hilsen Poul

Mugshot
For mere end 7 år siden
Hej Poul,

Ja vi har programmeret vores webserver til at agere tanke-politi…

Nej spøg til side. Vores forum har sådan nogle smarte (for det meste) funktioner, der gør, at man f.eks. kan skrive med fed skrift, hvis du sætter stjerner på hver side af teksten. På samme måde kan man skrive overstreget tekst hvis man sætter minustegn på hver side af teksten.

Men funktionen generer vist vores brugere mere end den gavner. Så vi er ved at smide den ud igen.

Med venlig hilsen

Carsten Gehling
Administrator, Gipote.dk

Blog: http://gehling.dk

Vilja_april_002
For mere end 7 år siden
Jeg vil da gerne komme med et svar, men hvorfor gør de det også inden for din egen race, har du tænkt over det?? Har du prøvet, at tale med andre opdrættere af din race om dette?
At der er nogle der lægger hvalpe til af de grunde du nævner, ja, dem er der mange af, desværre.
I det hele taget forstår jeg ikke, at du bliver ved med at spørge om det samme igen og igen. Det bliver jo nok de samme svar du får denne gang også.
Lonni
Fifi_2_002
For mere end 7 år siden
Hej Poul.
I manges travle hverdag, er der måske hverken tid eller lyst til at gå til ringtræning og udstilling, så hvorfor betale for noget, man alligevel ikke kan bruge til noget.
For nogle af de små hunde kan forskellen være 10.000 kr.
En anden “ting”, du heller ikke må glemme, er at opdrættere laver
mange kuld, hvor “alm” hundeejere for det meste laver et.
Det alene begrænser jo også antallet af søskende.
Og så er det jo heller ikke forbudt at tænke, selv om man ikke har en stamtavle.
Et spørgsmål, har DKK nogen retningslinier for, hvor mange kuld man anbefaler en tæve må få, eller har man et desideret maksimum?
Hilsen Inge
Anonymous
For mere end 7 år siden
Hej med jer.

Ja desværre er det jo ikke racebestemt, så selvfølgelig rammer det også min race.
Jeg har spurgt et par gange om det samme – ja – men er der egentlig kommet et svar.
Jo jo , een siger i denne travle hverdag osv. , jamen så har man vel heller ikke tid til hvalpe, for det kræver faktisk en del tid, hvis man skal gøre det ordentlig.
Jeg betragter mig både som opdrætter og som ‘alm. hundeejer’, vi har bare valgt at opdrætte med kennelmærke, men det bliver stadig kun til ca. et kuld om året, så den køber jeg ikke.
Og jo DKK har en etisk anbefaling, der siger max 4-5 kuld med en tæve, og sidste gang inden hun bliver 8 år.
Det kan man alt sammen læse på DKK’s hjemmeside, hvis man skulle være interesseret.
Iøvrigt så husker jeg en anden tråd hvor man netop syntes at hunde uden stambog var for dyre – såå.

Poul

Anonymous
For mere end 7 år siden
Hej med jer

Hvor er det tankevækkende, at der ikke er større bevidsthed omkring stambogsførte hunde. Hvis ikke der er nogen retningslinier, standarder, egenskaber osv. så vil der være flere hunde som vil ende i rendestenen / dyreinternater.

Dette fordi der vil komme hunde i de forkerte familier, fordi at man nu ikke har mulighed for at vælge om det skal være:

En kort/ langhåret hund, stor/lille hund, stort/lavt aktivitetsniveau, en meget gøende hund, jagthund, selskabshund osv.

Glæd jer over, at der er nogen mennesker som gør et godt stykke avlsarbejde, så der til evig tid er et valg, ud fra de forskellige behov som vi har i vores liv.

At det altid kan gøres bedre, er der ingen tvivl om, men jeg syntes at man er godt på vej.

Vi kan alle gøre en aktiv indsats, ved at gøre opmærksom på de problematiker som der forsat er, jeg kan sgu’ heller ikke forstå, at en hund til udstilling skal pudres, føntørres mv, det virker på mig som en rød klud, men udstilling er nødvendig, for at have en standard, men vi har ret til at påvirke udviklingen, så hunden ikke bliver en pyntegenstand, hvor fejl skjules, fordi man er virkelig god til at shine hunden op.

Mange hilsner

Jonna

Ca2jq32l
For mere end 7 år siden
Hej

Da jeg i sommers skulle have hund nr. 2 var det meget vigtigt at det skulle være en LILLE hund og derfor blev det en med DKK stamtavle.
Det var den eneste måde, jeg kunne sikre mig at hundene faktisk (størrelsemæssigt)blev som jeg forventede.
Det betyder dog ikke jeg har noget imod blandninghunde/gadekryds den bedste hund jeg til dato har haft var et gadekryds.

Da jeg anskaffede mig den kunne jeg, af gode grunde ikke vide hvad den krævede af motion, aktivering, hvor stor den blev og hvilket sind den ville få.
Det var bare ikke så vigtigt da jeg ikke havde børn og var indstillet på at bruge den tid det krævede.
Idag er det anderledes jeg vil vide hvad jeg får, at den hund jeg anskaffer mig passer til min familie.
Jeg kunne ikke forestille mig noget værre end at blive nød til, at skille mig af med en hund fordi jeg ikke magter opgaven.
Omvendt kan jeg faktisk godt forstå at nogle vælger at afstå fra, at få stambog på deres hvalpe, selvom begge forældre har en.
Jeg vil gerne have hvalpe på mine tæve og derfor skal hun avlskåres hvilket er helt fint. Men at udstille er jo en helt videnskab, hunden skal lære at gå på en bestemt måde i en ubehaglig tynd snor! den skal kunne stå på et bord, den skal have en upraktisk lang pels, som skal ordnes på en bestemt måde o.s.v.
Jeg bliver helt træt ved tanken og synes det er totalt urelevant for om hunden ser ud som den skal og endvidere siger det jo ikke en dyt om hunden har et racetypisk temperament.
Så kort sagt synes jeg at avlskåringer burde være obligatoriske og hunden skulle her bedømmes på temperament og udseende ikke frisure og håndtering. Dem der så har lyst kan så konkurere videre i frisure og håndtering.

Hilsen Gitte

Fifi_2_002
For mere end 7 år siden
Hej alle sammen.
Enige bliver vi jo alligevel aldrig.
Jeg accepterer FULDT UD jeres avlsarbejde, og er ikke et øjeblik i tvivl om, at I gør et kæmpearbejde.
MEN- jeg savner forståelse for, at andre ikke har samme interesse i udstillinger mm. og derfor køber en hund fra et “køkkenopdræt”, hvor man kan se både hundemor og hundefar og deres mennesker.
Jeres avlsarbejde bliver jo ikke ødelagt af vores hunde, jeres må jo ikke
parres udenfor DKK, så jeg forstår ikke, hvad det er, I er så bange for.
For øvrigt har jeg på hundeweb “fundet” tæver, der har fået 12 kuld hvalpe. Får opdrætteren så en reprimande eller bliver de ekskluderet?
I hvert fald ikke nogen god reklame for jeres alvsarbejde i DKK!
Forøvrigt tror jeg næppe, at to pudler uden stamtavle får ulveunger.
Hilsen Inge
Hpim0081
For mere end 7 år siden
Hej Inge.
Det var rigtig godt skrevet! Det var rart, hvis der var en smule mere forståelse, for os, som ikke vælger det eneste “rigtige”, nemlig en stambogsført hund. Mine to gårdhunde er begge meget racetypiske, selvom de er uden stambog. Hos vores nye hund, har vi set begge forældre, samt mormor, som familien også ejer, så jeg føler mig helt sikker på at have fået en “rigtig” gårdhund!
Og mit valg er gjort ud fra, at jeg hverken skal avle eller udstille, så jeg føler ikke, jeg har noget at bruge stambogen til. Jeg ville til enhver tid gøre samme valg igen, hvis det blev aktuelt.
Men stadig har jeg stor beundring for opdrættere af stambogsførte hvalpe, for jeg er sikker på, at de fleste af dem gør et stort stykke arbejde for deres race®.
Hilsen Lillian.
Magne_1
For mere end 7 år siden
Hej med jer

Min mening om “køb af hund”. Jeg mener det ervigtigst at se rigtig godt på forældrene og bedsteforældrens sind og på hver enkelt hvalps sind. En fornuftig opdrætter “kender” hver enkelt hvalp sind/væsen/væremåde og kan hjælpe med at beskrive sindet på hver enkelt hvalp, til de kommende hvalpeejer. Alle hvalpe er jo søde men vi skal “passe” til vores hund og dens sind og krav til livet…livlig, dominant, tilbageholden, osv.
Jeg opdrætter selv Labrador (DKK) og hundetræner og jeg oplever dagligt hvor stor forskel der er på selv stambogførte labrador, nogle er intet krævende, hvor imod andre er extrem aktive og har et stort behov for mental og fysisk udfordring hver dag. Så man er ikke sikret en bestemt “type” hund fordi man køber med stambog!
Det bliver dog nok endnu svære at spore sin ind på “sindet/typen” når der slet ingen stambog er på hvalpen…måske får man en hund der ligner en Labrador uden på, men som har sindet fra dens ukendte husky oldefar!
Jeg ville vælge en hvalp med stambog og ikke for meget “udavl” og sætte mig ind i hvilket væsen forfædrene til hvalpen har! Besøg evt. også bedsteforældrene!
Hilsen Jeanette

Fifi_2_002
For mere end 7 år siden
Hej Jeanette.
Hvad betyder “udavl”?
Hilsen Inge
Magne_1
For mere end 7 år siden
Hej Inger

Udavl er det modsatte af indavl. Indavl er at parre 2 hunde der er meget nært beslægtet, feks far og datter. Udavl er det modsatte altså at parre 2 hunde hvis forfædre slet ikke er i familie overhovet. Hvis man laver udavl vil man have svært ved at forudse resultetet. (lige som med hunde uden stambog ca.!)

Hilsen Jeanette

Anonymous
For mere end 7 år siden
Hej igen.

Det ser ud til at debatten er gået i stå.
Jeg vil dog gerne knytte et par slutkommentarer.

Først til Irene:
Du skriver du savner forståelse for

110 indlæg

Du skal logge ind før du kan skrive på forumet

 Du kan logge ind her